Sezam pomaga tudi v boju proti stresu

Sezam pomaga tudi v boju proti stresu (foto: Shutterstock) Shutterstock
26. 5. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Pecivu, sladicam in solatam da boljši okus, poleg tega pa je sezam močan zaveznik pri zdravljenju številnih bolezni, obenem pa tudi odličen afrodiziak.

Sezam je enoletna rastlina, ki izhaja iz tropske Azije in severne Afrike. Danes ga največ gojijo na Kitajskem, v Sudanu in Indiji. Obstaja črni, rjavi, rdeči in beli sezam, ki ga lahko dobimo olupljenega in neolupljenega ter tudi v kremi, ki jo poznamo po imenu tahini.

Bogat je s proteini in vitamini A, B in E, tudi z lecitinom, niacinom, kalcijem, kalijem, magnezijem, fosforjem, selenom, železom in cinkom. Njegovo seme vsebuje od 45 do 60 odstotkov olja, ki se uporablja za kuhanje, solate in izdelavo margarine. Pri številnih tradicionalnih jedeh, sladicah, namazih, kruhu in pecivu je sezam ena od najpomembnejših sestavin.

Ureja zobne težave

Sezam lahko pomaga pri tegobah, ki jih ne reši nobena druga žitarica, zato ga obvezno uvrstite v svojo prehrano. Na prvem mestu krepi vaše zobe in deluje na zdravje ustne votline in dlesni. Z njegovo uporabo se zmanjšujejo vnetja, infekcije, krepijo zobje in zobna sklenina.

Zaveznik bolnikov z rakom

Sezam vsebuje dve enostavni spojini iz lignanske skupine – sezamin in sezamolin, ki sta zelo učinkoviti v boju proti prostim radikalom. Za osebe, ki trpijo zaradi raka dojk, debelega črevesa in grla, je sezam eden od najboljših zaveznikov v boju za zdravje. To malo zrno prav tako znižuje krvni tlak in zmanjšuje tvegaje pred pojavom srčnih bolezni.

Za blaženje bolečine in boljši pretok krvi

Z utrjevanjem sezamovega olja na boleča področja bo bolečina blažja, lahko pa ga uporabljate ob trenju in slabi prekrvavitvi tkiva in slabi cirkulaciji.

Pomaga pri odklanjanju učinka stresa

Nekatere hranljive sestavine sezama lahko blažijo stres, recimo magnezij, ki sprošča mišice, in vitamin B1 (tiamin), ki ima pomirjujoče in antidepresivne lastnosti.

Zdravje kože in lepota

Sezamovo olje blaži draženja, akne in bradavice na koži, medtem ko s pomočjo vitamin E in cinka zdravi in ščiti suho občutljivo kožo. Prav tako izboljšuje elastičnost, upočasnjuje staranje, izsuševanje ter tudi prezgodnje nastajanje gub. Učinkovito deluje tudi pri okrevanju las, odstranjuje prhljaj in še dolgo po barvanju varuje barvo las. Oživlja mrtve konice las, preprečuje cvetenje in nastajanje sivih las, zadošča pa, da ga dvakrat mesečno pred umivanjem las nežno vtrete na teme.

Afrodiziak

Z redno uporabo sezama boste zmanjšali težave z impotenco, saj deluje na krepitev in spodbujanje vitalnih funkcij in krepitev reproduktivnega tkiva.

Ureja menstrualni ciklus

Simptome PMS-a, neredne in boleče menstruacije boste lažje prebrodili, če boste med predmenstruacijskim obdobju uživali sezam.

Krepi kosti

Sezam je bogat s kalcijem. Učinek gretja in globinskega prodiranja v tkivo sta pomembna pri ohranjanju zdravja in močnih kosti. Še posebej ga priporočajo osebam z osteoporozo, medtem ko so raziskave pokazale, da je učinkovit tudi v boju proti vnetjem in bolečinam pri revmatoidnem artritisu kakor tudi pri astmatičnih napadih.

Proti zaprtju

Sezam ima lastnost lahkega odvajala, s čimer ureja prebavo, vpliva pa tudi na zdravje in delovanje črevesja terna celotni prebavni sistem. Priporočajo ga pri težavah z bolečimi hemoroidi.

Čiščenje obraza s sezamovim oljem

Najboljša kombinacija za čiščenje obraza in telesa je, da v enakih količinah pomešate sezamovo olje in jabolčni kis ter dodate za pol manj vode. S to mešanico vsak večer splaknite obraz, nato pa ga operite s toplo vodo in milom.

Zdravilo za pete

Če imate težave s popokanimi petami, jih mažite s sezamovim oljem vsak večer pred spanjem, nato pa obujte bombažne nogavice. Po nekaj večerih boste opazili spremembo.

Nega novorojenčkov

Masaža s sezamovim oljem bo dojenčka po kopanju umirila in mu olajšala spanje. Lahko ga uporabljate tudi proti izpuščajem zaradi plenic in suhe kože.

Foto: Shutterstock