Slovenka o boleči izkušnji z zdravstvenim osebjem: "Mnogo hujša bolečina od splava se je zgodila na kontrolnem pregledu"

Slovenka o boleči izkušnji z zdravstvenim osebjem: "Mnogo hujša bolečina od splava se je zgodila na kontrolnem pregledu" (foto: Profimedia) Profimedia
16. 9. 2022

V svoji objavi je opisala bolečo izkušnjo z osorno zdravnico, ki je njeno bolečino zaradi splava še dodatno okrepila.

Po spletu je zaokrožila boleča zgodba Špele P. Peternel, ki se je pred 9 leti soočila s spontanim splavom. Pravi, da se še danes spominja bolečine ob izgubi, ki pa jo je uspela izpustiti in predelati.

"A mnogo hujša bolečina, ki jo moje telo in razum ne moreta sprejeti, se je zgodila na enem od kontrolnih pregledov," pojasnjuje Špela v svoji objavi.

"Ko sem prijaznemu in sočutnemu specializantu ginekologije in porodništva razlagala o svojem počutju po splavu, je v sobo privršala ošabna zdravnica, njegova nadzornica."

Ravno omenjena zdravnica je bila tista, ki je poskrbela za grenko izkušnjo. Specializantu je v pričo pacientke povedala, da si za en pregled ne more vzeti toliko časa.

"Osorno mu je zabrusila, da si ne more privoščiti, da toliko časa izgubi za en pregled. Pred menoj. Le teden dni po splavu sem bila." A to še ni vse. Besede, ki jih je zdravnica izrekla specializantu, so bile šokantne.

"Nadrla ga je: 'In kaj sploh poslušate te neumnosti, ki vam jih razlagajo pacienti. Ne morete kar verjeti, kaj vam govorijo ženske. Te si izmislijo marsikaj, samo da dobijo pozornost. Ste v izvidih preverili, če je sploh bila noseča.'"

Špela se še danes spominja občutkov, ki so se takrat vzbudili v njej. "Kako se v hipu lahko počutiš spregledana, majhna in ponižana. Ničvredna. Ko z razkrečenimi nogami ležiš na ginekološkem stolu, se počutiš, kot da bi te zlorabili v najbolj občutljivem trenutku v življenju."

Pregled je zapustila, ob tem pa se je specializantu zahvalila za prijazno obravnavo in ga prosila, naj svojega načina dela ne spremeni.

Tudi ostalemu osebju je bilo nerodno zaradi obnašanje zdravnice. "Sestri je bilo nerodno in se mi je opravičevala, ko mi je pred vrata prinesla izvid."

Ob tem pa Špela ne more razumeti, zakaj ljudje, ki jim ni mar, sploh izberejo poklic zdravnika. "Tega, kako in zakaj takšni ljudje izberejo tak poklic, kjer delajo z ljudmi, ne bom nikoli razumela. In vsak dan se skušam truditi, da povem, da tak odnos v času nosečnosti poroda in poporodnega obdobja ni normalen. Ni v redu. Še posebej pa ne, ko se nosečnost zaključi žalostno. "

A njena zgodba ima vendarle lep zaključek. Danes Špela tudi sama dela kot dula in je prisotna pri rojevanju novih življenj, obenem pa je v svoji karieri imela priložnost spoznati čudovite strokovnjake.

"Hvaležna sem, da sem lahko zraven ob tako čudovitih dogodkih  In hvaležna, da sem v zadnjih letih spoznala množico čudovitih babic, zdravnikov in zdravnic, ki delajo drugače, in otrokom in mamicam omogočijo lepo in nežno porodno izkušnjo," je zaključila.