S sodo bikarbono lahko razkisamo telo!

30. 9. 2015
Deli
Obstaja poceni sestavina, za katero zdravstveni strokovnjaki pravijo, da lahko pomiri srbenje. Po podatkih Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) potrebujete le malo sode bikarbone in vode. 

Enostavno zmešajte žlico sode bikarbone z dovolj vode, da dobite pasto, in jo nanesite na vneto mesto, da si takoj olajšate srbenje. Preden pasto sperete, počakajte 10 minut.

Zdravstveni strokovnjaki še priporočajo, da se komarjevega pika lotite čim prej, ko ga opazite. Območje najprej umijte z vodo in milom. Nato na pik za 10 minut položite ledeno oblogo ali čisto krpo, ki ste jo prej namočili v hladno vodo, da zmanjšate morebitno oteklino ali srbenje. Za konec nanesite še pasto iz sode bikarbone, ki bo blagodejno delovala zoper pike. Pa čim manj komarjevih pikov! (foto: Profimedia)
Profimedia

Zakisanost telesa povzroča huda obolenja, tudi raka. Ste vedeli, da lahko kislost nevtralizirate kar s sodo bikarbono? Preverite, kako. 

Veliko sestavin vsakodnevne sodobne prehrane prispeva k temu, da telo postane preveč kislo. Posledično lahko to vpliva na vaše zdravje, prihaja do težav in če kislost traja že več let, so te lahko precej resne.

Meso, ribe, mlečni izdelki, večina žitaric, sladkor, alkohol in kofeinske pijače, pravzaprav skoraj vse, razen zelenjave, prosa, večine sadja in jabolčnega kisa telo zakisajo.

Zakaj je tako?

Vaše telo skuša kislost nevtralizirati in v krvi zadržuje alkalijske soli. Ker je telo sposobno tolerirati samo nizko pH neravnovesje v krvi (kislinsko-alkalno ravnovesje), bo za vzpostavitev ustreznega pH ravnotežja alkalne sestavine iskalo na drugih mestih - vključno z vsemi zlatimi rezervami alkalnih snovi v vašem telesu.

To pa vam lahko precej škoduje, peče vas lahko zgaga, imate prebavne motnje, razdražen želodec, čutite utrujenost in množico drugih simptomov.

Kaj je najcenejši in najlažji način za preprečitev tega?

Kuhinjska soda bikarbona.

Zelo uporaben način za ohranjanje zdravo alkaliziranega telesa je uživanje pol oz. ene žličke sode, raztopljene v vodi, na dan. Tega ne pijte med obroki oz. eno uro okoli obrokov, saj želodec potrebuje določeno kislost, da učinkovito opravi svoje funkcije.

Precejšen del tekoče vode (ali celo tiste, ki jo kupite v trgovini) je presenetljivo kisel - filtriranje bo sicer odstranilo toksine, vendar ne bo vplivalo na pH ravnovesje vode.

Soda bikarbona se lahko uporablja tudi za zmanjševanje korozije kislih pitnih voda, in s tem nižanje strupenosti svinca in bakra, ki ju izločajo nekatere cevi.

Če želite preveriti kislost vode, ki jo pijete doma, lahko kupite orodje za testiranje kislost, ki je zelo poceni. Če ugotovite, da je voda, ki jo običajno pijete, kisla (torej ima pH nižji od 7,0), lahko to težavo preprosto rešite z dodajanjem sode

Vsestranska uporaba sode bikarbone

Soda bikarbona je prav tako učinkovita pri čiščenju zob (in pri tem ne rani njihove površine) in se uporablja tudi proti slabemu zadahu (nekaj je potresete po zobni ščetki).

Uporablja se lahko tudi za piling kože, še posebej, če imate težave z aknami (dodajte nekaj sode sredstvu za čiščenje obraza namesto da uporabljate komercialne preparate). 

Če sodo dodate vodni kopeli, lahko občutno zmanjša tudi bolečino morebitnih sočnih opeklin. Kozarec sode nasujte v kad in jo napolnite z vodo, naj se soda popolnoma raztopi, nato pa si privoščite pol urni oddih v mlačni kopeli. To bo pomirilo vaše bolečine, poleg tega vam ne bo treba trpeti ob zbadajočem občutku tuša. Tudi, če nimate opeklin, si lahko privoščite takšno kopel, saj soda pomaga pri izpiranju telesnih odpadkov iz telesa.

Poleg tople kopeli se lahko soda uporablja tudi v hladni (vendar ne preveč mrzli) vodni kopeli in pomirja druga draženja kože ter ublaži srbečico različnih vzrokov, od opeklin, čebeljih pikov oz. pikov insektov, do drugih manjših kožnih bolezni. Zmes, ki jo lahko pripravite iz sode in vode (vode prilijete ravno toliko, da soda dobi lepljivost), ter jo namažete čez pike insektov in pustite, da se posuši, pospešuje nevtralizacijo strupov.

Ljudje, s kožnimi alergijami, ki imajo običajno neprijetno reakcijo na komercialne praške za pranje perila, imajo veliko manj težav, če so njihova oblačila in posteljnina oprani s sodo bikarbono

Soda bikarbona lahko prav tako zmanjša poželenje po cigaretah in sladkih pregrehah.

Uporablja se tudi pri ljudeh, ki imajo težave z ledvicami - kot že vemo, znižuje raven kislin v krvnem obtoku in preprečuje rast bakterij v prehrambenih izdelkih. Najbolj povprečnemu posamezniku za alkaliziranje telesa torej zadostuje od četrt do pol čajne žličke sode bikarbone, raztopljene v vodi, dvakrat na dan.

Medicinski in ostali uporabni učinki sode so bile s strani farmakologov v Združenih državah Amerike prepoznani že 150 let nazaj.

Leta in leta je bila soda bikarbona zaradi antacidnih učinkov glavno sredstvo, ki so ga predpisovali za nevtralizacijo želodčne kisline - ta je pogost razlog za težave z zgago, prebavne motnje ipd. 

Ko se soda v želodcu pomeša s solno kislino, se sproži kemijska reakcija, ki rezultira v nastanku soli (natrijevega klorida), ogljikovega dioksida (CO2) in vode. Voda je neškodljiva, CO2 pa se sprosti v obliki vetrov. 

Komercialni antacidni proizvodi blažijo simptome prekomerne kislosti tako, da zavirajo produkcijo kisline in lahko pogosto proizvajajo neželene učinke. Spreminjajo namreč sposobnosti telesa, tako da ta težje absorbira proteine in kalcij, kar lahko kasneje povzroči potrebo telesa po kalciju. 

Če ne bi bilo sode bikarbone - zaradi katere je želodčno tkiva močno alkalno - potem bi začito želodca uničile klorovodikove kisline. Želodec, črevesje, sklepi in vezi nenehno potrebujejo tudi naravni natrij. Ta namreč ni enak tistemu, ki ga lahko kupimo v trgovini, saj je trgovinski obdelan z veliko toplote, dodanih pa mu je tudi ogromno kemikalij in belil. 

Kalij nevtralizira kisle odpadke in v kombinaciji z natrijem ohranja zdravo kislinsko/alkalno ravnotežje. Kalij in natrij, ki ju v telesu skoraj vedno najdemo skupaj, opravljata veliko istih funkcij.

Drugi najpomembnejši metabolični mehanizem v telesu (prvi je dihanje in srčni utrip) je ohranjanje uravnoteženega pH. V majhnih količinah vam to funkcijo samostojno opravi prav soda bikarbona. 

Vir: Natural News

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič