Sol, beli čudež za dobro počutje

Sol, beli čudež za dobro počutje (foto: Shutterstock, soline) Shutterstock, soline
28. 8. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Tako dobra za kožo in tako pomembna za telo in dušo.

Najprej je bilo morje – vsaj tako pravijo grške pripovedke. Neres, boginja morja, je Peleusu, očetu Ahila, podarila sol za poroko. Od takrat veljajo drobni kristali za darilo bogov. In kdor počitnikuje na morju, ve, kako se koža počuti že po nekaj dneh te naravne nege – enostavno božansko!

Minerali iz Mrtvega morja

Koži posebno dobro dene uporaba soli iz Mrtvega morja: magnezij izboljša strukturo kože, kalij krepi obrambne mehanizme, kalcij pomirja srbenje, brom pa uravnava regeneracijo kože. V soli se lahko kopamo tudi doma ali pa si kožo dobro oluščimo in očistimo s pomočjo pilinga s soljo.

Dragocenost v kuhinji

Sol danes najdemo v (skorajda) vsaki jedi. V preteklosti je bila zelo draga, zato si je niso mogli privoščiti vsi. Manjkala jim je pregovorna 'sol v juhi', zato so bili ti ljudje redno bolni, trpeli so za vrtoglavicami, utrujenostjo in imeli so šibke kosti. Sol ni pomagala le zaradi svojih mineralov, dragocena je bila tudi v obdobjih lakote, saj so z njeno pomočjo lahko podaljšali obstojnost živil.

Hrana za fantazijo

Zaradi vere, da je sol dobra in nebeška, so jo začeli uporabljati na vse možne načine. Ženske so jo moškim v antiki dajale kot afrodiziak. Sol so trosili naokoli, da so pregnali hudiča. Še danes se nekje ob preselitvi v novi dom za darilo prinese sol in kruh, kar naj bi gostitelja obvarovalo pred lakoto. Nič čudnega, da je kemik Justus von Liebig rekel: "Sol je najdragocenejša med vsemi žlahtnimi kamni, ki nam jih podarja zemlja."

Vrste soli

Kamena sol je sol iz morja, ki se je izsušilo pred milijoni let in je priplavala na površje zaradi zemeljskih premikov.

Morska sol vsebuje več snovi kot kamena sol, telo jo bolje absorbira, večinoma pa je tudi blažja in lažje prebavljiva.

Fleur de sel (prevod iz francoščine: solni cvet) se ročno pobira s solnih cvetov, ki se tvorijo na površju, ko se suši morska sol.

Jodirana sol je obogatena s približno 20 mg joda na kilogram soli, z namenom izboljšanja preskrbe z jodom.

Himalajska sol je kristalna sol, ki se ročno koplje, izbira, opere s slanico, posuši na soncu in nato zdrobi.

Črna sol, imenovana tudi kala namak, je indijska solna specialiteta, ki poskrbi za žveplast in aromatični okus v jedeh.

Zdravilna himalajska sol

Rožnato obarvani kristali naj bi imeli kar nekaj koristi za naše zdravje. Uravnavali naj bi razmerje kislin in baz v telesu, inhaliranje te soli osvobaja dihalne poti, kopel pa pomaga pri težavah s kožo.

Visoka gostota soli

Mrtvo morje leži sredi puščave in je sicer bolj jezero. Vsebnost soli je približno 33-odstotna Pred 1,5 milijoni let se je dvignilo morsko dno, morje pa je postopoma presahnilo.

Dobra žetev

Poleti, takoj po sončnem vzhodu, se v Sečovljah pobira morska sol v solinah. Za turiste je to prava atrakcija.

Kanarski slani krompir

Za 2 osebi: 500 g majhnega krompirja dodajte 120 g soli in 500 ml vode ter ga 15 do 20 minut kuhajte v odprti posodi. Krompir odcedite in ga porazdelite po pekaču. Za 12 minut ga takoj postavite v pečico (200 stopinj), da se ustvari slana skorjica. Ponudite z 'mojo picon', pikantno omako iz česna, čilija in olja ali 'mojo verde', zeleno omako iz česna, zelišč in olja.

Značke: duša sol telo