Ta pojav na koži opozarja na INFARKT: če ga pravočasno prepoznate, vam lahko reši življenje

11. 6. 2024
Deli
Ta pojav na koži opozarja na INFARKT: če ga pravočasno prepoznate, vam lahko reši življenje (foto: Instagram @anne_lauer (Posnetek zaslona))
Instagram @anne_lauer (Posnetek zaslona)

Če pri sebi opazite ta simptom, se obvezno posvetujte z zdravnikom.

Bolezni srca in ožilja so eden od glavnih vzrokov smrti. Številna zdravstvena stanja lahko vodijo do srčnega napada oziroma infarkta, ki je lahko usoden, sploh, če ga ne ukrepamo hitro. Zgodnje prepoznavanje in pravočasna medicinska pomoč sta ključnega pomena.

Do infarkta pride zaradi zamašenih arterij, to pa lahko prepoznamo po različnih simptomih.

Ne spreglejte:

Pritisk in bolečina v prsih

Znak srčnega napada je močna bolečina v prsih, vendar sta tudi blaga bolečina oziroma pritisk lahko opozorilni znak. Klasični znak koronarne arterijske bolezni je bolečina v prsih, podobna pritisku v sredini prsnega koša ali rahlo v levo, zlasti med telesno aktivnostjo. Bolečina zaradi zamašenih arterij se lahko pojavi tudi na drugih mestih, denimo po rokah (pogosteje po levi roki) in v vratu.

Zadihanost, pospešeno bitje srca in palpitacije

Če imate težave z dihanjem med vadbo med počitkom, je to lahko znak zamašenih arterij. Zaradi zmanjšanega pretoka krvi v srčno mišico lahko srce oslabi in povzroči zadihanost. Zaradi pomanjkanja kisika lahko pride tudi do neobičajnega ali hitrejšega bitja srca.

Vrtoglavica, slabost in mravljinčenje v nogah in rokah

Vrtoglavica in slabost sta lahko tudi pokazatelja srčnih bolezni, čeprav jih ženske doživljajo pogosteje kot moški. Vrtoglavica lahko nastane zaradi zmanjšanega pretoka krvi.

Spremembe na koži

Če opazite kakršne koli nove spremembe na koži, je priporočljivo, da takoj obiščete zdravnika, ki vas bo napotil na nadaljnje preiskave za ugotavljanje resnosti bolezni. "Najpogostejši opozorilni znaki srčno-žilnih bolezni se pojavijo na koži ali nohtih, vendar jih ljudje pogosto zanemarjajo," opozarja Ameriška akademija za dermatologijo in dodaja, da je v mnogih primerih prav dermatolog tisti, ki prvi odkrije srčno bolezen.

Prepoznavanje teh simptomov in pravočasno ukrepanje lahko rešita življenje. Če opazite katerega koli od naštetih znakov, se čim prej posvetujte z zdravnikom.

Vir: kafe.rs

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič