Ste hiperaktivni ali imate le veliko energije? V čem je razlika?

28. 1. 2022
Deli
Ste hiperaktivni ali imate le veliko energije? V čem je razlika? (foto: profimedia)
profimedia

Ko otrok ne more zadržati pozornosti, je stalno v gibanju in se zdi, kot da ni ostal niti minute pri miru, ga hitro označimo za hiperaktivnega. Smo mu dali pravo “nalepko”, ali je pač le otrok, ki ima veliko energije? Kako to razločimo pri odraslih?

Hiperaktivnost je ena od tipov motnje ADHD, definiramo pa jo kot neobičajno ali nenormalno fizično aktivnost, ki ovira osebo, ki ima motnjo in posameznike okrog nje. 

Za primer vzemimo računalnik, na katerem odpremo več zavihkov. Podobno se zgodi v možganih: odprtih imate na tisoče zavihkov in nenehno se morate odločiti, katerega boste povečali. Je to služba, ljubezensko življenje, smešni videoposnetki živali, spomini iz preteklosti? Ko vse to postane preobremenjujoče in se zdi, da ste nenehno aktivni in s tem škodujete sebi ter drugim, preverite znake hiperaktivnosti. Ta se namreč lahko pojavi tudi pri odraslih. 

Imam veliko energije, ali sem hiperaktiven?

Hiperaktivnost se razlikuje od osebe do osebe, zato brez ustreznega pregleda strokovnjakov ne moremo trditi, da je nekdo le zaradi pomanjkanja koncentracije hiperaktiven. Otroci s to motnjo imajo pogosto težave s tem, da dokončajo nalogo ali opravilo in s poslušanjem v razredu. Pojavijo se lahko še nekateri drugi znaki: 

 • agresija usmerjena v druge osebe
 • motenje drugih 
 • spreminjanje tem
 • dnevno sanjarjenje

Ne verjemite mitu, da so hiperaktivni le otroci. Z motnjo se spopadajo tudi odrasli, lahko že iz otroštva, ali pa se simptomi pojavijo šele kasneje. Opazili boste naslednje znake:

 • težave s koncentracijo v službi (ne le dolgčas, ampak nezmožnost koncentracije pri vseh opravilih)
 • motenje ostalih
 • slab kratkoročni spomin (pozabljanje novih imen, napotkov za smer, številk)
 • ne organizacija

Ljudje, ki trpijo za hiperaktivnostjo, imajo večje možnosti za depresijo in anksioznost, predvsem zaradi interpretacije in reakcije drugih na njihovo vedenje. Drugi simptomi, ki jih tudi povezujemo s hiperaktivnostjo, so še težave z učenjem, kronični stres in motnje hranjenja. 

Da razjasnimo nekatere mite, poglejmo še, kaj NI ADHD: 
 • Mladi, ki so obsedeni s pametnim telefonom

Čeprav se pacienti s to motnjo težko osredotočijo, ne pomeni, da se ne morejo koncentrirati na nič, kar počnejo. Če pogosto gledate na telefon in se odzovete na vsako sporočilo, še niste bolnik z ADHD. Enako velja za mlade, za katere radi rečemo, da so odvisni od tehnologije. Odvisnost nima nič opraviti z motnjo pozornosti.

 • Popolna nezmožnost koncentracije

Ljudje z ADHD lahko najdejo aktivnosti, ki jih zanimajo. Nanje se zelo osredotočijo in takrat skoraj pozabimo, da trpijo za motnjo pozornosti. Če želite pomagati, poiščite kaj, kar bo osebi vzbudilo pozornost.

 • Slaba vzgoja

Ko vidimo otroka, ki ne more biti pri miru niti minuto, okrivimo tudi starše, ki ne znajo poskrbeti za njegovo vedenje. V resnici to ni posledica njihovih napak, ampak simptom motnje. Na sebe so prevzeli veliko odgovornost, saj je skrb za takšnega otroka težja kot za popolnoma zdravega. Zato ne krivite staršev, ki se verjetno trudijo po najboljših močeh.

Preverite še 7 navad, ki nas postarajo ali pa Odpravite te škodljive navade, preden v razmerju povzročijo škodo

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih

Preberite tudi