Ste vedeli, da ima tudi Elon Musk Aspergerjev sindrom?

Elon Musk (foto: Profimedia) Profimedia
14. 1. 2023

Med svojim gostovanjem v oddaji “Saturday Night Live (SNL)” je podjetnik in poslovna ikona Elon Musk 26 sekund po svojem uvodnem monologu oznanil, da ima Aspergerjev sindrom. Njegovo razkritje je po vsem svetu izzvalo pogovore o tej razširjeni nevrorazvojni motnji. Tokrat nas je zanimalo, kaj je avtizem in kako vpliva na življenje posameznika, kot je Elon Musk. 

Iz življenjepisa Elona Muska  lahko razberemo, da je bil kot deček introvertiran in da so ga v šoli pogosto ustrahovali.

Kljub temu pa ti izzivi iz otroštva niso ovirali njegovega uspeha. Ustvaril je več odmevnih podjetij, vključno s SpaceX, Tesla in The Boring Company, prevzel pa je tudi družbeno omrežje Twitter. Znan je tudi po kriptovaluti Dogecoin, ki temelji na memih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elon Musk | Tesla | Spacex ❄️ (@elonmuskoffiicial)

Med svojim monologom je Musk dejal: "Včasih, ko nekaj rečem, moram reči 'to resno mislim' - tako da tudi drugi vedo, da resno mislim. To je zato, ker  ves čas govorim z enako intonacijo.«

Nadaljeval je: »Nocoj pravzaprav pišem zgodovino kot prva oseba z Aspergerjevo boleznijo, ki jo je gostila SNL – ali vsaj prva, ki je to priznala. Zaradi tega sindroma torej tudi danes nastopajočih ne bom veliko gledal v oči. Kljub temu lahko rečem, da sem se precej naučil o medosebnih stikih.«

Ta njegova izjava je sprožila veliko polemik o tem, kaj pravzaprav je avtizem in kaj je Aspergerjev sindrom. Zato v nadaljevanju sledi razlaga o tem precej razširjenem sindromu. 

Kaj je avtizem?

Avtizem velja za spektralno motnjo, ki prizadene več različnih funkcij delovanja posameznika različno, pri čemer ima vsaka oseba svoje razlike in potrebe. Statistika kaže, da ima eden od stotih otrok že to diagnozo, predikcije pa kažejo, da bo vsako leto več takšnih primerov. Vsi, ki imajo diagnozo avtizem, se ne obnašajo povsem enako. Kljub temu lahko rečemo, da so za avtizem značilni naslednji simptomi: 

  • razlike v socialni komunikaciji in interakciji
  • ponavljajoči se vzorci, interesi ali dejavnosti
  • težave z gibanjem

To se lahko pri posamezniku razvije v že zelo zgodnem otroštvu in tako avtizem za posameznika predstavlja številne izzive, med drugim lahko tudi zaostanek v intelektualnem razvoju ali pri osvajanju govornih veščin.

Avtizem v primerjavi z Aspergerjevim sindromom

Največja razlika med avtizmom in Aspergerjevim sindromom je v tem, da Aspergerjev sindrom ni več diagnoza. Po letu 2013 se Aspergerjeva bolezen zdaj obravnava kot motnja avtističnega spektra.

Prav tako tisti, ki imajo diagnozo Aspergerjevega sindroma potrebujejo manj vsakodnevne podpore, nimajo težav pri učenju jezika in učenju sporazumevanja, lažje prikrijejo določene vedenjske vzorce. 

Za razliko od avtizma, ki se običajno diagnosticira v otroštvu, se lahko oseba z Aspergerjevo boleznijo diagnosticira v obdobju odraščanja.

Kaj pravijo skupnosti avtistov o Muskovem priznanju?

Muskovovo priznanje, da ima Aspergerjevo bolezen, je morda pomagala zmanjšati stigmo, povezano z avtizmom. Dokazuje tudi, da so avtisti prav tako sposobni prispevati k družbi kot nevrotipični posamezniki, če ne morda, v določenih primerih celo bolj.

Nekaterim avtistom je Musk znova pokazal, da kljub njihovi diagnozi nimajo omejitev pri doseganju želenih ciljev. Pomagal je tudi povečati samospoštovanje in občutek moči, ki jim ga pogosto primanjkuje.

Sam, avtist, ki se šola na akademiji v Lakeland-u, univerzi STAR v Wisconsinu, pravi: "Zaradi vseh velikih stvari, ki jih je naredil Elon Musk, sem ugotovil, da kljub avtizmu lahko tudi jaz uspem v življenju."

Po drugi strani nekateri avtisti vidijo Muskovo razkritje zgolj kot reklamni trik, ki uporablja Aspergerjevo bolezen kot marketinško orodje za doseganje svojih poklicnih ciljev.

Glede na članek, objavljen v reviji Slate, ki ga je napisala Sara Luterman, odkrita avtistična pisateljica, je bila Muskova izpoved "slab poskus pranja njegove podobe brezsrčnega milijarderja."

Luterman tudi meni, da Musk ne predstavlja večine avtistov, saj imajo mnogi težave z zaposlitvijo, so slabše finančno situirani in živijo v nestabilnih stanovanjskih razmerah.

Pod črto

Čeprav velja avtizem za razvojno motnjo, mnogi avtisti ne želijo biti »ozdravljeni«, želijo le, da bi jih razumeli in sprejeli takšne, kot so. 

Če ste avtist ali imate aspergerjevo bolezen, obstajajo različne podporne skupine, vključno z: 

  • Inštitut za avtizem Ljubljana
  • Društvo za pomoč mladostnikom in odraslim s spektroavtistično motnjo
  • Center Motus
  • Zavod Modri december,
  • Društvo Sonček
  • Strokovni center za avtizem
  • MIRA - Nacionalni program duševnega zdravja

Tudi, če imate še tako veliko oviro, zaupajte vase in v svojo prihodnost. Vedno se najde rešitev.