Stročji fižol krepi prav vse telo

15. 10. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Stročji fižol krepi prav vse telo

Vsebuje pa veliko beljakovin, vitaminov, folne kisline, kalcija, železa, niacina in še bi lahko naštevali. Stari ljudje pravijo, da ni pomembnejšega dela telesa, ki ga stročji fižol ne bi spravil k živahnejšemu delovanju.

Odpravlja utrujenost, pomaga pri preskrbi celic s kisikom, pospešuje presnovo, spodbuja razvoj koristnih mikroorganizmov v debelem črevesu, krepi delovanje živčnega sistema in jeter ter pripomore k učinkovitejšemu delovanju sečil. Med drugim tudi znižuje holesterol. In prav zaradi številnih pozitivnih učinkov je priporočljivo, da si ga v poletnih mesecih pogosto privoščimo.

Malo kalorij

Dobra porcija stročjega fižola bo pokrila skoraj celotno dnevno potrebo po vitaminu C, 100 g te zelenjave pa ima zgolj 35 kalorij, kar jo uvršča med nizkokalorična živila. Vsebuje tudi precej vlaknin, ki so pomembne za dobro prebavo.

Koristi prebavi

Kratek, dolg, ploščat, rumen ali v različnih odtenkih zelene barve – stročji fižol je mlad fižol v strokih, ki izredno koristi prebavi, poleg tega spodbuja delovanje in učinkovitost sečil ter spodbuja razvoj koristnih mikroorganizmov v debelem črevesu. Spada med varovalna živila, ki učinkovito znižujejo holesterol: redno uživanje 85 g kuhanega fižola na dan za približno 10 odstotkov zniža raven holesterola v krvi.

RECEPT

Boranja

Sestavine:

  • 500 g govedine
  • 600 g stročjega fižola
  • 4 paradižniki
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 30 ml olja
  • 0,5 žličke soli
  • 1 ščepec mletega črnega popra
  • 0,5 l goveje jušne osnove

Priprava:

Meso operemo, osušimo in narežemo na 2 cm velike kocke. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. Paradižnike operemo, jim odstranimo zeleni del, nato pa jih narežemo na manjše kocke. Stročji fižol operemo, porežemo konce in odstranimo morebitne niti. Diagonalno ga narežemo na 2 do 3 cm dolge kose.

V večjem loncu segrejemo olje, na katerem med občasnim mešanjem pražimo čebulo 5 minut, da postekleni. Dodamo na kocke narezano meso. Meso na hitro, med stalnim mešanjem, popečemo z vseh strani.

Dodamo paradižnik in česen, dušimo 15 minut, nato pa primešamo še stročji fižol. Zalijemo z jušno osnovo, solimo in popramo ter pokrito na zmernem ognju kuhamo še 20 do 30 minut oziroma toliko časa, da se fižol zmehča.

Pripravljeno jed razdelimo na krožnike in postrežemo skupaj z izbrano prilogo.

Boranja brez mesa

Boranjo očistimo in jo skuhamo do mehkega v slanem kropu. Prav tako narežemo krompir na grižljaj velike kocke in ga skuhamo v slanem kropu. Medtem ko kuhamo fižol in krompir, v veliki posodi prepražimo drobno nasekljano čebulo. Nato dodamo na kocke narezan paradižnik, ki bo spustil sok. Vanj stremo česen in dodamo lovor in svež majaron ter solimo in popramo.

Dodamo papriko in jo malo popražimo. Nato dodamo boranjo in zalijemo z vodo, v kateri se je kuhala. Enako storimo s krompirjem in po potrebi še malo zalijemo. Vse skupaj kuhamo tako dolgo, da nam tekočina malo povre in da se juha zgosti. Odlična juha, ki je še boljša naslednji dan!