Strokovnjaki opozarjajo na morebitne nevarnosti ledenih kopeli

3. 2. 2024
Deli
Ledeni potopi so lahko nevarni. (foto: Profimedia)
Profimedia

Čeprav ledena voda prinaša kar nekaj pozitivnih učinkov na zdravje, je lahko takšno početje tudi zelo nevarno. Preverite, na kaj morate biti pozorni.

Ledeni potopi so najprej postali priljubljeni v ZDA, nato pa so navdušili tudi posameznike drugih delov sveta. Mnogi so se pričeli tuširati s hladno vodo, si doma pripravili opremo za ledene kopeli ali pa se odpravili na delavnice ledenih potopov v naravi. Kako pa hladna voda zares učinkuje na telo?

Ne spreglejte:

Prednosti ledene kopeli

"Mraz v medicini pogosto uporabljamo z namenom zmanjšanje oteklin in vnetij. V ta namen uporabljamo obkladke, v določenih primerih pa tudi ledene kopeli," za portal slobodnadalmacija.hr pojasnjuje dr. Vladimir Ivančev, specialist medicine dela in športa.

"Drug pozitiven učinek večminutnih ledeni kopeli je nenadno povečanje pretoka krvi nekaj minut po koncu hladnega dražljaja, ki mu sledi zmanjšan pretok. Posledica tega daljšega naknadnega povečanega pretoka je pospešena regeneracija mišic. S pomočjo ledene vode se v mišicah hitro in intenzivno obnavljajo zaloge energije, kisika in drugih snovi," ob tem dodaja.

Hkrati lahko ledene kopeli izboljšujejo osredotočenost ter nam pomagajo pri soočanju s stresom. Ker so tesno povezane tudi z dihanjem, lahko prispevajo k pravilnejšemu dihanju in posledično izboljšanemu celotnemu zdravju.

Potencialne nevarnosti

Ledene kopeli pa imajo tudi določena tveganja. Posebna previdnost je potrebna pri posameznikih s slabo cirkulacijo, ljudeh s srčno-žilnimi boleznimi ter tistimi z boleznimi dihal.

"Pri osebah z motnjami v delovanju in pretoku krvnih žil lahko pride do dodatnega poslabšanja. Izpostavljenost hladnemu stresu lahko praviloma privede do provokacije srčno-žilnega sistema na ravni celotnega organizma v smislu nenadnega povečanja srčnega utripa, moči krčenja srčne mišice in krvnega tlaka, kar pri bolj občutljivih ljudeh lahko poslabša in ogrozi osnovne življenjske funkcije," opozarja dr. Ivančev. Hkrati poudarja, da predolgo namakanje v ledeni kopeli lahko privede do ozeblin.

V primeru, da imate kakršne koli zdravstvene težave, se pred ledeno kopeljo posvetujte s strokovnjakom.

Vir: slobodnadalmacija.hr

Morda bi vas zanimala tudi brezplačna vadba joge:

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger