Superživila: Razlika med klorelo in spirulino

Superživila: Razlika med klorelo in spirulino (foto: profimedia) profimedia
11. 4. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Velikokrat dobim vprašanje, povezano z razliko med algama spirulina in klorela. Ljudje so v dilemi, katero od teh superživil bi bilo zanje bolj koristno in za nakup katerega se odločiti. Medtem ko podobnosti med spirulino in klorelo odtehtata razlike, vseeno velja osvetliti nekaj bistvenih razlik.

Klorela (Chlorella)

Klorela je zelena enocelična sladkovodna alga, ki je bogata z beljakovinami, vitamini (vključno z B12), minerali (predvsem z železom) ... Klorela se ponaša z visoko vsebnostjo klorofila, ki nam pomaga pri čiščenju krvi in tkiv in se zato še posebej priporoča pri razstrupljanju. Alga pomaga uravnavati našo presnovo, krepi naš imunski sistem in na splošno podpira naše dobro zdravje. Dognano je tudi bilo, da lahko klorela zelo aktivno zavira procese staranja.

Klorelo je mogoče kupiti v prahu ali v tabletah. Če se odločimo za tisto v prahu, jo lahko mešamo v zelene sokove in smutije, s čimer še povečamo njihovo hranilno vrednost.

Spirulina

Spirulina je modro-zelena enocelična sladkovodna alga, ki je bogata z vlakninami, beljakovinami, vitamini (A, B1, B6, K itd.), minerali (železo, kalcij, magnezij), minerali v sledeh, esencialnimi maščobnimi kislinami, nukleinskimi kislinami, polisaharidi in antioksidanti. Že Azteki so bili znani po tem, da so uživali spirulino za povečanje moči in vzdržljivosti. Ta alga pa je verjetno najbolj znana zaradi svojih dobrodejnih vplivov na naš imunski sistem.

Spirulina vsebuje tudi učinkovine (npr. beta karoten, vitamin E, GLA, SOD), ki nam pomagajo spopadati se s prostimi radikali in zavira staranje naših celic. Spirulina je popoln vir beljakovin in naj bi se celo priporočala pri hujšanju.

Tako kot klorela je tudi spirulina na voljo v prahu in tabletah.

Bistvene razlike med klorelo in spirulino

Tako klorela kot spirulina zaradi izredno visokih vrednosti hranil lahko ponujata bogato podporo zdravju. Zato bi bilo smiselno razmisliti o tem, da bi ju vključili v svojo prehrano. Da pa bo odločitev za katero od teh superživil še lažja, osvetlimo nekaj bistvenih razlik:

  • Klorela je zelena alga, kar pomeni, da vsebuje približno 10-krat več klorofila kot spirulina in je bolj primerna za razstrupljanje
  • Klorela vsebuje več železa kot spirulina
  • Klorela vsebuje posebni rastni faktor, ki lahko pomaga pri poškodbah živčnega tkiva in je zato idealna za tiste z degenerativnimi boleznimi možganov in živčevja
  • Spirulina je modro-zelena alga, ki je veliko starejša od klorele
  • Spirulina vsebuje več beljakovin kot klorela. V povprečju vsebuje tudi do 12-krat več beljakovin od govedine!
  • Spirulina je boljši vir GLA, dobre maščobe, ki je nujna za zdravje srca in možganov.
  • Spirulina vsebuje višjo koncentracijo snovi, ki lahko prepreči nastanek raka in deluje protivirusno.

Upam, da vam bo vse napisano vsaj malce pomagalo pri izbiri med eno in drugo algo. In če se še vedno ne morete odločiti, naj vam zaupam, da poznavalci trdijo, da imata skupaj krasne učinke. Zato se nekateri odločijo, da uživajo kar obe.