Ta teden obeležujemo Evropski teden imunizacije

21. 4. 2015

V tednu od 20. do 25. aprila obeležujemo Evropski teden imunizacije. Cepljenje se uvršča med največje uspehe javnega zdravstva, saj znatno prispeva k zmanjšanju obolevanja in umiranja prebivalstva ter podaljšanju pričakovanega trajanja življenja. Veliko nalezljivih bolezni, ki so v prejšnjih stoletjih povzročale obsežne epidemije, se danes prav zaradi uvedbe cepljenja skoraj ne pojavlja več ali pa so že povsem izkoreninjene.

S cepljenjem letno preprečimo izgubo več kot treh milijonov življenj, še več milijonov ljudi pa zaščitimo pred trajnimi zapleti bolezni. Še vedno pa na svetu zaradi nalezljivih bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, umre 1,4 milijona otrok mlajših od 5 let.

V Sloveniji precepljenost s kombiniranim cepivom proti ošpicam, mumpsu in rdečkam zadnja leta upada. Po podatkih Prim. dr. Breda Zakotnik, dr. med., specialistke pediatrije iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, je ta leta 2013 dosegla kritično mejo, saj je padla na 93,9 odstotka populacije, v nekaterih regijah še nižje. Ob tem je Zakotnikova opozorila na izredno nalezljivost ošpic - na lanski pasji razstavi v Šempetru pri Gorici se je od le ene bolne osebe nalezlo kar 44 ljudi.

Visok odstotek cepljenih proti vsem boleznim, proti katerim poteka sistematično cepljenje predšolskih otrok, družbi zagotavlja kolektivno varnost pred vnosom in širjenjem teh obolenj. Majhen odstotek otrok zaradi svojega zdravstvenega stanja nekaterih cepljenj ne sme opraviti. Pri nas je cepljenje proti večini nalezljivih otroških bolezni obvezno, tak sistem poznajo še nekatere centralno in vzhodno evropske države, nekatere zahodnoevropske pa zahtevajo obvezno izvedbo nekaterih posameznih cepljenj. Zanimivo je, da podobno visok delež cepljenih otrok dosegajo tudi v nekaterih evropskih državah, kjer cepljenje ni obvezno.

Z letošnjim letom je v Sloveniji na voljo brezplačno cepljenje dojenčkov proti pnevmokokom – bakterijam, ki lahko povzročijo tudi življenjsko nevarne bolezni. Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam je priporočljivo za otroke, ki imajo kronične bolezni, in za vse druge otroke od dveh mesecev do petih let starosti, še posebej za otroke s ponavljajočimi se vnetji srednjega ušesa in po preboleli težji pnevmokokni okužbi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri