Imate težave s suhimi očmi? To bo pomagalo!

Imate težave s suhimi očmi? To bo pomagalo! (foto: profimedia) profimedia
25. 11. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Ogrevan zrak in mraz nista najboljša prijatelja naših oči. Pa vendar obstaja nekaj nežnih rešitev.

Prav v tem temnem in hladnem letnem času so naše oči še posebno obremenjene: ogrevan zrak doma in v avtu, delo za računalnikom pri umetni svetlobi in hladen prepih. Vse to draži oči in jih izsuši.

Če vas tišči in peče v očeh, kot bi v njih imeli drobcen pesek, gre pogosto za moteno izločanje solz. Zdravniki govorijo o suhem očesu (sicca sindrom), in če težave ne zdravimo, se lahko pojavijo okužbe roženice.

Za blažitev občutka suhih oči so primerne kapljice s smetliko, ki ublažijo srbenje in občutek tiščanja v očesu. Zelo dobrodejne so tudi kapljice iz krvavega mlečnika, ki spodbudijo funkcijo lojnic na robu vek in pripomorejo k vnovičnemu ravnovesju solznega filma.

Pršilo navlaži mrežnico od zunaj

Za zaščitno vlaženje so primerne tudi kapljice s hialuronsko kislino in dekspantenolom. Zelo preprosta za uporabo so pršila, ki se napršijo na zaprte oči – izboljša se maščobni sloj solznega filma in prepreči izsušitev.

Zdravje oči pa lahko zaščitite tudi od znotraj. Strokovnjaki priporočajo obilno uživanje zelene zelenjave, na primer špinače, brokolija in graha. V teh se skrivajo pomembne vitalne snovi, ki jih potrebuje mrežnica. Pomagate si lahko tudi z lekarniškimi izdelki.

Zelene rastline poskrbijo za zdrav zrak

Če je krivec za suhe oči prav suh zrak, bodo pomagali posode z vodo ali sobni vodnjaki v prostoru. Enako velja za zelene rastline, ki izločajo kisik. Pomembno je še, da tudi pozimi popijete najmanj dva litra tekočine na dan, in vaše oči vam bodo zagotovo hvaležne.

Pri dolgotrajnem delu za računalnikom svetujemo večkratno krajšo prekinitev dela in pogostejše mežikanje, da se lahko tanek sloj solz enakomerno porazdeli po očesu.