To igro ste verjetno že igrali ... A zagotovo niste vedeli, da lahko tako vpliva  na vaše duševno zdravje!

To igro ste verjetno že igrali ... A zagotovo niste vedeli, da lahko tako vpliva  na vaše duševno zdravje! (foto: Profimedia) Profimedia
17. 10. 2022

Družabna igra se igra že stoletja in kot kaže ima večji vpliv na naše možgane, kot bi si mislili.

Mahjong ali madžong izvira iz Kitajske. Gre za družabno igro, ki vključuje elemente domin in pokra, od igralcev pa zahteva številne spretnosti, od opazovanja, strategije, spomina do računanja. V določeni meri igra vlogo tudi sreča – odvisno od različice igre. 

Igra je za štiri igralce, vsak igralec igra zase in v Aziji jo pogosto igrajo kot igro na srečo. Danes poznamo številne druge variacije: ameriški mahjong, japonski mahjong, zahodni klasični mahjong, mahjong za tri igralce ... No, nam je verjetno zelo dobro znana igra za enega igralca, t. i. pasjansa mahjong, ki pa se igra z enakimi ploščicami. 

Profimedia

Zahod je igro spoznal v 20. letih prejšnjega stoletja. In ko je igra prišla na zahod, je postala pravi hit. 

Toda v nasprotju z drugimi priljubljenimi družabnimi igrami raziskave, objavljene v reviji Social Science & Medicine, kažejo, da lahko mahjong igralcem ponudi več kot le zabavo in druženje.

Glede na raziskavo, ki so jo izvedli na Univerzi Georgia, je bilo pri posameznikih, ki so redno igrali mahjong, manj depresije.

Sodeč po raziskavi je ta igra spretnosti pravzaprav zahteven hobi, ki ohranja 'ostre' možgane, medtem ko ima lahko socialni vidik izredno pozitiven vpliv tudi na duševno zdravje na sploh. 

Raziskovalci so odkrili močno povezavo, ko so proučevali različne družabne dejavnosti in njihov vpliv na duševno zdravje. 

PREVERITE: 13 simptomov depresije, o katerih nihče ne govori

Profimedia

Skupaj z znanstveniki z Univerze za znanost in tehnologijo Huazhong na Kitajskem so analizirali podatke 10,988 prebivalcev, starejših od 45 let, ki živijo na Kitajskem. Kategorizirali so njihove socialne interakcije: druženje s prijatelji, igranje ekipnih športov, prostovoljstvo in tudi igranje igre mahjong. 

Ugotovili so, da so imeli tisti, ki so redno sodelovali pri različnih družabnih dejavnostih, na splošno boljše duševno zdravje v primerjavi s tistimi, ki niso. ta del morda ne preseneča. 

Toda pri tistih, ki so pogosto igrali mahjong, se je izkazalo, da imajo tudi močno zmanjšano tveganje za depresijo.  

Raziskovalci verjamejo, da bi igra lahko koristila tudi drugim – vendar le, če se ta ne igra kot igra na srečo!

Raziskava: Melancholy or mahjong? Diversity, frequency, type, and rural-urban divide of social participation and depression in middle- and old-aged Chinese: A fixed-effects analysis

Ste se pripravljeni za sedem dni odreči sladkorju? Vse TO se bo dogajalo z vašim telesom!