To je razlog, da vas motijo zvoki žvečenja hrane

To je razlog, da vas motijo zvoki žvečenja hrane (foto: Profimedia) Profimedia
18. 4. 2017

Vas v restavracijah zmotijo posamezniki, ki nikakor ne znajo »pravilno« pojesti juhe? In zagotovo se vedno najde nekdo v vaši bližini, ki glasno hrusta, medtem ko je hamburger in sreba pijačo. Če vas moti vse to in občasno tudi dihanje soseda v kinodvorani, ste morda eden izmed mnogih, ki trpijo za možgansko anomalijo.

Mizofonija je motnja, za katero je značilna sovražnost do zvokov iz okolice. Vendar ne do vseh. Problematični so prehranjevanje, žvečenje, glasno dihanje in klikanje s peresom. V preteklih letih so bili znanstveniki skeptični, da gre za resnično medicinsko stanje. Nova raziskava, ki jo je vodila skupina iz univerze Newcastle v Veliki Britaniji, pa je razkrila, da imajo ljudje z mizofonijo spremembo v čelnem režnju, ki je ostalli ljudje nimajo.

Znanstveniki so primerjali izvide ljudi z motnjo in brez nje ter potrdili razliko v možganih v trenutku, ko so pacientom predvajali moteče zvoke. Slikanje je pokazalo, da imajo mizofoniki nepravilnosti v čustvenem mehanizmu. Zvoki lahko celo izzovejo povečan fiziološki odziv, visok srčni utrip in potenje.

»Za ljudi, ki trpijo za mizofonijo, je to dobra novica, saj smo končno dokazali, da je motnja resnična,« je razložil dr. Sukhbinder Kumar iz inštituta za nevroznanost na univerzi Newcastle. »Rezultati iz raziskave so dokaz in bodo prepričali tudi skeptike, ki motnje niso imeli za resnično,« je še dodal Kumar.

Preberite tudi: