To je znak visokega holesterola, ki ga mnogi spregledajo

To je znak visokega holesterola, ki ga mnogi spregledajo (foto: Profimedia) Profimedia
18. 1. 2023

Povišane ravni holesterola so pogost problem, ki se ga mnogi sploh ne zavedajo. Vendar je stanje resno in je zato potrebno ukrepati, saj kot boste videli, lahko visok holesterol vodi v hujša zdravstvena stanja. 

Verjetno že veste, da je visok holesterol lahko krivec mnogih bolezni, posebno poveča tveganje za srčno-žilne bolezni. Bi prepoznali znake, ki kažejo, da ga imate? 

Simptom, ki ga bomo omenili danes, je pogosto spregledan, ali pa ga ne povezujemo s povišanim holesterolom. Če ga opazite, se posvetujte s svojim zdravnikom, ki bo vedel, kako ukrepati. 

Eden od znakov povišanega holesterola so rumenkasto-oranžni kožni izrastki.

Videti so kot majhne izboklinice, ki se lahko pojavijo po celem telesu, med drugim okrog oči, po dlaneh in stopalih. Da imate zares težavo, bo pokazal krvni test, s katerim zdravnik preveri ravni holesterola v vašem telesu. 

Po nekaterih podatkih naj bi se tveganje za srčno-žilne bolezni povečalo med 35. in 55. letom, posebno če imate težave s holesterolom. Več možnosti za to imajo ljudje s prekomerno telesno težo, zato je priporočljivo, da enkrat letno pri zdravniku preverijo svoje zdravstveno stanje. 

Za normalne ravni holesterola lahko veliko naredite sami: dovolj se gibajte, uravnoteženo jejte in si kuhajte doma, ne pretiravajte z alkoholom, sladkarijami in drugimi nezdravimi navadami. 

Kaj pa hrana?
  • Izogibajte se predvsem: ocvrti hrani (veliko transmaščob), pekovskim izdelkom (zaradi maščob in rafiniranih ogljikovih hidratov) in predelanemu rdečemu mesu.

  • Ta živila pa uravnavajo holesterol v krvi: temno obarvano sadje (borovnice, češnje, robide, rdeče grozdje), ovseni kosmiči, jabolka (antioksidanti in vlaknine), oreščki (posebej pistacije in orehi). 
Še en koristen nasvet: Večkrat kuhajte doma!

S kuhanjem zelo zmanjšate količino predelane hrane, ki jo uživate vsak dan in telesu ne prinese nič dobrega, le težave. Tudi bolezni srca se lahko dolgoročno razvijejo zaradi predelane hrane, ki viša raven slabega holesterola in krvni tlak - oboje ogroža delovanje srca. Poleg tega s kuhanjem zaužijete manj natrija - visoka raven natrija v telesu je povezana s krvnim tlakom in srčno-žilnimi boleznimi. 

Tako boste imeli pregled nad sestavinami in lahko vplivali na dobre navade ter na to, kaj postavite na svoj krožnik.