To se dogaja z vašim telesom, ko vam ljubljena oseba stre srce (7 faz)

To se dogaja z vašim telesom, ko vam ljubljena oseba stre srce (7 faz) (foto: Profimedia) Profimedia
11. 4. 2022

In ne gre le za čustva. Sedem faz, skozi katere gre vaše telo ob koncu romantične partnerske zveze.

1.

V trenutkih po tem, ko vas zadene, da je konec, se lahko vaš srčni utrip zniža, kaže raziskava, v sklopu katere so znanstveniki proučevali posameznike, ki so doživeli nepričakovano socialno zavrnitev. Med socialne zavrnitve lahko štejemo tudi konec romantične zveze, se strinjajo raziskovalci.

2.

Ko prvi šok mine, nastopi velik čustveni stres. In v mislih se odvrtijo številni scenariji ter vprašanja.

Ta stres lahko pospeši aktivnost simpatičnega živčevja, ki aktivira telesne odzive za boj ali beg – pospeši srčni utrip in krčljivost srčne mišice, razširi dihalne poti … Kar vodi v povišanje ravni kortizola in vnetja. Negativno lahko vpliva tudi na spanje, prebavo in odpornost.

V redkih primerih lahko takšen stres dobesedno zlomi vaše srce. Majhna študija je pokazala, da je velika čustvena stiska povzročila resne okvare srca pri nekaterih, verjetno zaradi pretiranega odziva simpatičnega živčevja.

3.

Zdelo se vam bo, da vas boli celo telo.

Predel v možganih, ki nadzoruje občutek bolečine ob socialni zavrnitvi ali izgubi, nadzoruje tudi fizično bolečino, pravi raziskava.

4.

Ne razmišljate več jasno in ste veliko bolj impulzivni kot običajno. Kritično razmišljanje in samokontrola gresta tako rekoč po gobe.

5.

Prisegli ste, da ne boste … Vendar pregledate vajine skupne fotografije in vohljate po njenem/njegovem Facebook profilu.

Ko vidite podobo vaše ljube osebe, se aktivira isti predel možganov, kot ko ste omamljeni ali hrepenite po drogah, pravi raziskava. Kar pomeni, da vas še vedno močno vleče k tej osebi.

6.

Ta trenutek je edina oseba, s katero želite imeti opravka, dostavljavec hrane. Vendar to počasi zbledi,  ko se dvigne raven progesterona in se začnete počutiti osamljeno.

To je dobro – raziskovalci pravijo, da vas hormoni lahko spodbudijo k iskanju socialnih stikov.

7.

Mesece kasneje, čeprav ste se premaknili naprej, boste morda opazili, da na glavniku ostaja nenavadno veliko las.

Tako velik čustveni ali fiziološki stres vpliva tudi na lasne mešičke – ki vstopijo v fazo mirovanja. Stanje, ki se mu reče telogeni efluvij. Ta sprememba se zgodi z zamikom zaradi cikla rasti las.

Prirejeno po: This Is What Happens to Your Body When You're Heartbroken, Emma Haak
Preberite še:
Ali pa: