To se dogaja z vašim telesom 60 minut po tem, ko zaužijete preveč sladkorja

To se dogaja z vašim telesom 60 minut po tem, ko zaužijete preveč sladkorja (foto: Profimedia) Profimedia
14. 2. 2022

Najprej trdno odločeni, da boste opustili sladkor ... In potem pride dan, ko se ne morete ustaviti.

Čeprav ponavadi ne jeste bele čololade, se je boste danes lotili, skupaj s torto in vsaj dvema kepicama sladoleda. Niti čokolada vaših nečakov ni varna pred vami.

Ste kdaj pomislili, kaj se dogaja z vašim telesom, ko zaužijete preveč sladkorja? Čez kaj vse gre vaše telo naslednjih 60 minut?

V tistem trenutku se boste morda res počutili krasno, a po eni uri bo počutje že drugačno. Mučil vas bo sladkorni »maček«. Na žalost sladkor sorazmerno hitro učinkuje na telo, njegov učinek pa lahko traja tudi po ure.

Več: Koliko škode naredi sladkor našemu telesu?

Če ste se spraševali, zakaj je temu tako in kaj se v resnici dogaja z vašim telesom, kadar zaužijete preveč sladkorja, boste dobili odgovor na obe vprašanji.

Preberite nekaj enostavnih informacij o tem, kako trdo mora vaše telo delati, da se lahko spopade s prekomerno količino sladkorja.

Učinki sladkorja na telo

0-15 minut

Prvi del telesa, ki ga sladkor napade, so (po pričakovanjih) zobje ter dlesni. Sladkor se v kombinaciji z bakterijami v slini spremeni v kislo spojino, ki razžira zobno sklenino.

15-30 minut

Ko se prebije skozi želodec, se sladkor loti črevesja. Tanko črevo ga razgradi in razmoči, nakar se sladkor zlije v krvni obtok.

Na tej točki je treba sladkor pretvoriti v energijo ter ga razporediti v različna mišična tkiva po telesu. Zato v akcijo stopi trebušna slinavka in proizvede inzulin, da lahko proces steče.

Telo sladkorja ne more pretvarjati v nedogled, imamo pa ga kar precej. Zato telesu ne preostane drugega, kot da preostanek sladkorja pošlje jetrom, ki ga spremenijo v maščobo.

Tekom celotnega procesa je adrenalni sistem zaradi tako visokega vnosa sladkorja sklepal, da je bilo telo podvrženo silovitemu stresu. Na to se odzove z obrambnim mehanizmom, in sicer tako, da začne izločati kortizol in epinefrin, kar povzroči povečan srčni utrip in prekomerno znojenje.

30-45 minut

Krvni tlak je že povišan, prekomerni vnos sladkorja pa je povzročil izločanje dopamina v možganih, kar poznamo tudi kot t. i. »sugar high«.

Evforija bo hitro začela popuščati, kar bo tlakovalo pot padcu ravni sladkorja v krvi.

Raven hormonov in inzulina je še vedno visoka, ker se poskušajo spopadati s sladkorjem, zato začne raven sladkorja v krvi neizogibno padati. Nastopita zaspanost in razdražljivost, potem pa pride do sladkornega »mačka« v obliki glavobola.

Ta drastični padec ravni sladkorja v krvi povzroči, da poskušajo hormoni v telesu jetrom »ukrasti« nazaj karseda veliko količino, da bi se telo spet povrnilo v normalno stanje.

Poleg vsega naštetega pa je širjenje sladkorja po želodcu in črevesju (ter njegov posledičen umik) povzročilo prekomerno količino ujetih vetrov, kar se kaže kot bolečine v želodcu ter morebitni neprijetni zvoki.

45-60 minut

Dviganje in padanje ravni hormonov sta fagocitično celično aktivnost povsem zmedla, kar ni dobro za imunski sistem.

V naslednjih nekaj urah se bo telo tako slabše bojevalo proti škodljivim bakterijam, če bo prišlo v stik z njimi, kar pomeni večjo možnost za okužbo.

Preberite še:
Značke: diagnoza moja