To so 3 manj znani simptomi raka na jetrih - ne prezrite jih!

To so 3 manj znani simptomi raka na jetrih - ne prezrite jih! (foto: Profimedia) Profimedia
9. 6. 2023

Alkohol nikakor ni edini dejavnik, ki poveča tveganje za pojav raka na jetrih, pravzaprav je kriv za vsak 7 od 100 primerov te oblike raka. Poglejte, kakšni so manj očitni znaki. 

Začnimo z nekaj statistike, ki ni prav optimistična: rak jeter je peti najpogostejši vzrok smrti zaradi malignih bolezni pri moških, pri ženskah pa deveti. Ker obolenje narašča, je dobro poznati simptome, da bolezen prepoznate pravočasno. 

Za raka na jetrih ni kriv samo alkohol

Alkohol zares povečuje tveganje za raka na jetrih, ni pa edini dejavnik. Kakšnih 20 % vseh primerov povzročita kajenje in debelost. Prej kot odkrijete raka, več možnosti imate za zdravljenje in ozdravitev. To ni tako lahko, saj v najzgodnejših fazah ne boste opazili simptomov, ali pa jih boste pripisali čemu drugemu. 

Organizacija Cancer Research UK navaja, da se 3 manj očitni simptomi pojavijo na predelu želodca: 

  1. napihnjenost trebuha
  2. bolečine v predelu trebuha
  3. izrastek na desni strani trebuha

Oteklina v trebuhu lahko povzroči nelagodje, bolečine, izgubo apetita, hiter občutek sitosti. Ker povečana jetra stimulirajo živce, ki se povezujejo z živci v rami, lahko čutite bolečine v tem predelu. 

Opozarjajo, da se posvetujte s svojim zdravnikom, če prepoznate simptome pri sebi in jih doživljate redno. 

Tu so še drugi simptomi raka na jetrih: 

  • nenadna izguba teže (niste nameravali hujšati)
  • koža in beločnica postaja rumenkaste barve
  • srbečica
  • slabost
  • izguba apetita ali občutek sitosti, čeprav ste pojedli komaj nekaj grižljajev
  • bolečina v desni rami

Vendar ne sklepajte prehitro: vse naštete simptome lahko povzročajo tudi druga zdravstvena stanja, zato je nujno, da se ustavite pri zdravniku, ki bo opravil potrebne raziskave. 

Viri: danas.rs, Cancer Research UK, Živim.hr

Morda bi vas zanimalo tudi:

Kineziologinji o pravilnem gibanju

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Evo in Pio, kineziologinji, ki delujeta pod Instagram profilom @kineasyology. Dekleti sta nam v pogovoru zaupali, katere mišice imamo najpogosteje šibke in kako jih lahko okrepimo, kako prepoznamo, če pretiravamo z vadbo, katere znane "fitnes citate" moramo preslišati, na katere rdeče zastavice moramo biti pozorni pri izbiri ustrezne vadbe zase ter še veliko več.

Pogovoru prisluhnite tukaj: