To sta najsmrtonosnejši bakteriji in najpogostejši vzrok smrti na svetu (takoj za vodilnimi boleznimi srca)

To sta najsmrtonosnejši bakteriji in najpogostejši vzrok smrti na svetu (takoj za vodilnimi boleznimi srca) (foto: profimedia) profimedia
2. 12. 2022

Verjetno veste, da so bolezni srca vodilni vzrok smrti, takoj za njimi pa so bakterijske okužbe, so ugotovili v obsežni raziskavi, objavljeni na spletni strani Lancet. 

Študija je odkrila, da so bakterijske okužbe druge na lestvici vzroka smrti, izločili pa so kar 30 bakterij, ki so najpogostejši povzročitelji okužb. 

Nova raziskava je bila objavljena v novembru (2022), izvedena pa je bila v okviru globalnega bremena bolezni. Vključuje več tisoč raziskovalcev iz mnogih držav. Avtorji so soglasno ugotovili, da so smrti zaradi bakterijskih okužb drugi vodilni vzrok smrti na svetu, takoj za boleznimi srca, med katerimi prednjači srčni infarkt.

V raziskavi so znanstveniki izločili približno 30 bakterij in skušali ugotoviti, koliko smrti je povezanih z njimi.

Za najbolj smrtonosne bakterije so označili dve: Staphylococcus aureus in pnevmokok.

To pomeni, da je od 7,7 milijonov smrti zaradi bakterijske okužbe, ena od osmih posledica okužbe z zlatim stafilokokom in pnevmokokom. Od 30 zbranih bakterij jih pet povzroči več kot polovico smrti. To so: 

  • staphylococcus aureus,
  • Escherichia coli,
  • pnevmokok,
  • Klebsellia pneumoniae in
  • bacillus pyocianin.

 V kar 135 državah pri vzrokih smrti prevladuje bakterija Staphylococcus aureus. Najbolj smrtonosne pa so okužbe s pnevmokokom pri otrocih, ki so mlajši od 5 let. 

Raziskovalci so mnenja, da so rezultati pokazali, da so bakterijske okužbe prednostna naloga javnega zdravja, ki bi jo morali obravnavati. Pozivajo k večji zavzetosti pri preprečevanju okužb, bolj premišljenemu predpisovanju antibiotikov v izogib odpornosti na zdravila in učinkovitejši uporabi cepiv.