To vse se v tem trenutku dogaja z vašim telesom, če redno kadite

To vse se v tem trenutku dogaja z vašim telesom, če redno kadite (foto: profimedia) profimedia
14. 1. 2021

Je čas za novo zaobljubo, ki se ne bo končala po enem mesecu? 

Precej lažje reči, kot storiti, vendar upamo, da vas prepričamo s temi slabimi stvarmi, ki se tudi v tem trenutku dogajajo v vašem telesu. Danes in čez eno leto še ne boste opazili razlike, jo boste pa že čez 10 let, ko še ne bi smeli izgledati tako postarano in imeti naslednjih zdravstvenih problemov. 

Podočnjaki

Nič takega, saj jih imamo vsi po kakšni neprespani noči, kajne? Nikotin pravzaprav moti vaš spalni ritem, zato se bodo podočnjaki povečevali in postajali temnejši, izguba elastičnosti kože pa bo poskrbela, da bodo ostali pod očmi in postali zelo vidni. Takrat se jih boste težko znebili. 

Brazgotine

Ker se koža ne more celiti tako hitro, kot se pri nekadilcih, bodo brazgotine opaznejše, kot bi bile sicer (morda jih sploh ne bi bilo). 

Rumeni zobje

Nikotin bo vaše zobe prebarval na rumeno, četudi si jih umivate po vsakem obroku in redno obiskujete zobozdravnika. Pri štiridesetih še ne želite kazati rumenega nasmeha, ali pač?

Imate pa lahko tudi veliko večje težave, saj kajenje lahko vodi v razvoj raka ustne votline ali do bolezni dlesni, zaradi katerih izgubite zobe. 

Predčasno staranje in gube

Gube so s staranjem neizogibne, imeli jih bomo tako ali drugače, vendar kadilci precej prej kot nekadilci. Gube nad zgornjo ustnico so znane kot "kadilske gube". Vse strupene snovi v cigaretah uničujejo kolagen, zaradi česar koža izgubi elastičnost in pojavijo se prve gube. Lahko ste stari šele okrog 40 let, pa boste izgledali veliko starejši. 

Ženske, ki kot prehransko dopolnilo jemljete kolagen, se veliko gibate, zdravo jeste in drugače skrbite za čvrsto kožo, žal čas dajete v nič, saj se vse izniči s kajenjem. 

Šibki lasje

Lasje kadilcev so tanki in hitro osivijo, moški pa imajo veliko možnosti, da bodo izgubili lase (in to ne šele v pozni starosti!).

Težave z dlanmi

Veste že, da katran, ki se nabira na konicah prstov, obarva kožo rumeno (in taka tudi ostane). Težav tukaj še ni konec. Kajenje povzroča krčenje žil, kar pomeni manjši pretok krvi. Žile v rokah so izjemno majhne, zato ta problem resno ogroža prekrvavljenost prstov. 

Poleg tega nikotin napada mehka tkiva in z veliko hitrostjo napada živčni sistem.