Neverjetno, kaj vse se zgodi v telesu, ko je pod napetostjo

Neverjetno, kaj vse se zgodi v telesu, ko je pod napetostjo (foto: Profimedia) Profimedia
19. 12. 2016

Na telesu imamo triindvajset točk, kjer se skriva napetost, in te lahko udarijo brez opozorila. Kako jih odkrijemo in preprečimo napad.

Kaj je stres, ni treba posebej razlagati. Spoznate ga, ko se znajdete v na videz neobvladljivi situaciji: podivjan šef, ki pridrvi k vaši mizi; modra in rdeča luč v vzvratnem ogledalu; rokovnik, prepoln sestankov in brez prostora za dopust.

Se vam zdi, da ne morete narediti veliko?

Stres se tiče vas in samo vas. Stres je fizični odziv na zunanje dogodke in pusti znake po vsem telesu. Bi jih radi spoznali?

Pred vami je seznam, kaj vse se zgodi v telesu, ko je ta pod napetostjo - in kako ga lahko obvladamo.

1

Devet od desetih glavobolov nastane zaradi mišičnih krčev v vratu in ramenih, ki se širijo proti glavi.

2

Kadar ste preobremenjeni, postanete zaradi stresa pozabljivi, neodločni in se težko skoncentrirate. Da bi se pomirili in si razbistrili možgane, nekajkrat počasi in globoko vdihnite. Trebuh se mora ob vsakem vdihu dobro razširiti.

3

Razširjene zenice. Pojav, ki pogled rahlo zabriše, obenem pa zoži vidno polje. Odlično, če želite pobegniti pred sestradano zverjo; zelo slabo, kadar manevrirate v gostem prometu. Stres tudi povzroči trzanje malih mišic okoli oči.

4

Zaradi stalnih krčev slušnih mišic se v ušesih pojavi piskanje in pokanje. Velikokrat se stvar še poslabša, če imate veliko ušesnega masla. Če umivanje ne pomaga, poskusite s kakšnim pripomočkom iz lekarne. Če zvoki ne izginejo, povprašajte za nasvet svojega zdravnika.

5

Zaradi napetosti se vam začnejo nezavedno dvigati rame, posledica so mišični krči in bolečina, še posebno kadar ste priklenjeni za pisalno mizo.

Za sprostitev poskusite s preprosto samomasažo. Desno dlan položite na levo ramo. S krožnimi gibi poiščite občutljiva mesta in pritisnite nanje. Držite vsaj 30 sekund in popustite. Dihajte enakomerno. Ponovite na drugi strani.

6

Zaradi kratkega in plitkega dihanja ob napetosti dobi vaše telo manj kisika. Posledica je zehanje - telo hlasta za večjo količino kisika. Z nekaj globokimi vdihi preprečite stresno zehanje.

Preberite: Z dihanjem nad stres

7

Stres krči žile v rokah in nogah in obenem pospeši srčni utrip. Rezultat kombinacije je zastoj v pretoku krvi. Izogibajte se kave, saj kofein še bolj stiska žile.

8

Driska, krči, vetrovi, zgaga: simptomi vzdraženega črevesja, ki ga povzročite s strahom. Če ga ne morete odpraviti, jejte počasneje in se izogibajte maščob, kofeina (ki je tudi v nekateri hrani, na primer v čokoladi), alkohola in gaziranih pijač.

9

Težave z erekcijo so rezultat hujšega stresa. Predvsem zaradi psihičnega učinka strahu in fizičnega učinka zoženih kapilar. Ne poskušajte z alkoholom, ki bo samo še poslabšal spolne reflekse.

10

Bujno se razširi prhljaj. Ker postanete zaradi stresa manj odporni, se kosmičasta goba pomnoži.

11

Ob kroničnem stresu ste bolj podvrženi prehladom in gripi. Raziskave kažejo, da stres poslabša odpornost proti virusom. Stresni naval adrenalina vam pordeči nos, ker se razširijo žile.

12

Slina se nabira počasneje, posledica so suha usta in grlo. Dolgoročna posledica je, da se poruši naraven nadzor nad bakterijami in nastanejo težave z zobmi.

Preberite: 7 naravnih sredstev za nego ustne votline

13

Zaradi stiskanja zob se mišice krčijo, kar povzroči bolečine v čeljustih. Za hitro pomoč pritisnite s pestjo pod brado in poskušajte odpreti usta, pest pa naj to preprečuje. Držite deset sekund.

14

Ob stresu pogosto požirate zrak, kar pripomore h kolcanju in k riganju. Izogibajte se žvečilnih gumijev, gaziranih pijač, pitja po slamici in spenjene hrane, kot so stepena smetana ali pijače iz spenjenega mleka (npr. shake), saj vsebujejo veliko zraka.

15

Zaradi adrenalina znojnice črpajo več tekočine in s tem ohlajajo telo, če ste se odločili za hitro akcijo. Na žalost se ob stresu izloča največ znoja pod pazduhami, kjer je gostejši in ima močnejši vonj kot na drugih delih telesa.

16

Kri postane gostejša in zato bolj nagnjena k strdkom zaradi katakolaminov, hormonov stresa, zato se poveča nevarnost srčnega napada. Na srečo se nevarnost tako hitro zmanjša, kolikor hitro se umirite.

17

Kortizol, hormon stresa, spodbuja, da se maščoba nabira okoli trebuha. Najboljši recept: redne aerobne vaje in vaje za moč, s katerimi odpravite mlahav trebuh in ublažite stres.

18

Napete mišice v spodnjem delu hrbta lahko povzročijo krče, predvsem če dolgo časa sedite.

Za hitro sprostitev spodnjega dela hrbta pomaga, če počepnete, roke ovijete okoli kolen in vztrajate v tem položaju deset sekund.

19

Če verjamete ali ne, stres poveča težave s 'sramežljivim mehurjem'. Ali drugače, sramežljivost pri olajšanju v javnem stranišču, kadar so prisotni še drugi.

20

Izdatno znojenje med stresom oropa telo mineralov, ki prenašajo električne signale v mišice. Posledica so mišični krči. Krč v stegenski mišici odpravite tako, da popijete kozarec vode ali športnega napitka in s tem nadomestite izgubljeno tekočino. Z izmeničnimi gibi pritiskanja in gladenja masirajte mišico.

Preberite še: Kako hitro ublažiti krč v mečih

21

Kemikalije, ki jih sprošča živčni sistem, lahko sprožijo reakcije v celicah kože in izzovejo izpuščaj ali luskavico, če ste k temu nagnjeni. Zaradi stresa se lahko pojavijo tudi bradavice.

22

Trzanje nog se lahko pojavi takoj, ko se uležete v posteljo. Verjetno zaradi kemičnega neravnovesja v možganih, ki ga sproži stres in ki povzroči mišične krče. Poskusite s stimulacijo živcev na nogi. Z dlanjo gladite meča v smeri od gležnja proti kolenu.

23

Dodaten znoj in zmanjšana količina krvi v udih so vzrok za hladna, vlažna in lepljiva stopala. Pomoč v sili: z navadnim deodorantom v pršilu ali kremi si popršite oziroma namažite podplate.

Bi lahko dan preživeli brez teh stvari?