Uredništvo na (sladkorni) dieti: Zdržimo 40 dni brez sladkorja? (2. del)

Uredništvo na (sladkorni) dieti: Zdržimo 40 dni brez sladkorja? (2. del) (foto: profimedia) profimedia
17. 4. 2019

Tu je drugi del izziva, ki smo ga te dni preizkušali v uredništvu. Nam je uspelo ali smo podlegli skušnjavi? Kot sladokusci lahko povemo, da smo si zadali precej težko nalogo. 

Če ste preskočili prvi del izziva, ga lahko najdete tu: Uredništvo na (sladkorni) dieti: Zdržimo 40 dni brez sladkorja? (1. del)

21. DO 30. DAN

Ko smo prišli čez polovico, se je do cilja zdelo neskončno dolgo. Bomo sploh kdaj dočakali zadnji dan? Kljub temu nismo imeli več občutka, da sladkor zelo potrebujemo. Ljudi, ki so v bližini jedli sladkarije, nismo niti opazili in ponovno smo lahko zahajali v običajne kavarne, saj vitrina s slaščicami ni bila več tako zelo privlačna.

Za sladkor smo našli dobre nadomestke, kot sta sadje in med, hrustljave prigrizke pa so zamenjali oreščki ali navadni krekerji s pestom in drugimi namazi. Opazili smo nekaj prvih pozitivnih posledic:

  • manj ali nič napihnjenosti
  • trdnejši nohti
  • več energije (oziroma se izognemo zaspanosti okrog kosila)
  • lažje se zberemo
  • pijemo več vode
  • skodelica kave opoldne ni potrebna

Šli smo celo tako daleč, da smo pripravili sladico, ne da bi jo med pripravo poskusili. Bila je odlična, pravijo.

Sklenili smo, da se od sedaj naprej trudimo domače sladice delati z medom ali javorjevim sirupom, v skrajnem primeru pa bomo le zmanjšali količino sladkorja. 10 dni je minilo brez prekrškov in nase smo že precej ponosni. Lotimo se zadnjega obdobja!

31. DO 40. DAN

Odštevamo dni in teden se precej vleče. Željo po sladkorju zlahka obvladujemo - ta ni popolnoma izginila, vendar je občutno manjša kot v prvem tednu. Ne zamika nas vsak košček čokolade, ki se znajde v pisarni. Ugotovili smo, kaj imamo zares radi. Ne hrepenimo na primer po sladkarijah iz trgovine, mamini borovničevi piti pa se težko upremo. Ko je do konca samo še 5 dni, nas mine tudi želja po sladkem v času kosila. Morda smo se končno znebili te nezdrave navade? Kuhinjska omarica s sladkarijami je povsem nemoteča.

In končno zadnji dan. Ali se veselimo, da bomo kmalu lahko jedli sladko? Malo že, ampak zagotovo ne tako zelo, kot smo se tega veselili na začetku izziva. Mislimo, da bomo najprej posegli po kakšni domači piti ali čem podobnem, pri tem pa pazili, da sladkorja ne bo preveč oziroma ga bomo nadomestili z medom ali javorjevim sirupom.

Še vedno bomo jedli sladkor, a bomo lažje dočakali “dni za prekrške” in si verjetno večkrat kot sladico privoščili smuti, sladek mango, pomaranče …

Do konca izziva se nismo prekršili, na kar smo zelo ponosni. Ni bilo lahko, vsaj ne do 20 dne, vendar smo si dokazali, da zmoremo. Z večjim pogumom in zaupanjem vase se bomo lotili tudi drugih nezdravih navad.