V katerem položaju bi morali spati glede na vaše težave?

V katerem položaju bi morali spati glede na vaše težave? (foto: Profimedia) Profimedia
22. 11. 2022

Kako ste danes spali? Morda bi se naspali bolje, če bi uporabili položaj, ki je glede na vaše težave s spancem ali zdravjem najbolj ustrezen. 

Morda je za vaše težave z nespečnostjo kriv napačen položaj spanja. Kot boste videli, lahko zase veliko naredite že s tem, da prilagodite položaj telesa med nočnim počitkom. 

Raziskava je ugotovila, da največ ljudi spi na boku, kar velja tudi za Slovence. Pa je za vas to res najbolj ugodno? Poglejte, ali imate katero od spodnjih težav in ugotovite, kako bi morali spati: 

Bolečina v rami ali boku

Verjetno spite na strani kot večina ljudi, zato se lahko pojavi bolečina v rami ali boku na tisti strani, kjer običajno spite. Bolečino preženite tako, da spite na hrbtu ali na drugi strani (če vedno izberete isto stran). 

Bolečine v hrbtu

Morda vam pomaga spanje na hrbtu. Pazite, kakšna je vaša blazina, saj morate imeti vrat in hrbtenico v ravni liniji. Pod kolena si lahko položite zvito brisačo in s tem razbremenite hrbet. Vsekakor pa boste morali najti vzrok vaše bolečine. 

Spalna apneja

Ali med spanjem za trenutek prenehate dihati? Vsekakor pri zdravniku povprašajte, kako lahko ukrepate. Doma pa poskrbite, da boste spali na strani ali na trebuhu, saj se boste na hrbtu precej slabo spočili. 

Pekoča zgaga

Pekoča zgaga lahko precej moti spanec in zjutraj si boste želeli še nekaj dodatnih ur za počitek. Vse prej kot naspani boste. Raziskava je odkrila, da je v tem primeru najbolje spati na levem boku - tako naj bi bili kislini izpostavljeni manj časa kot pri spanju na hrbtu ali na desnem boku. 

Prehlad

Kašelj, smrkanje in drugi znaki prehlada vam bodo otežili spanec, vendar ga nadvse potrebujete, če se želite pozdraviti. Kapljanje z nosa bo sprožilo kašelj ali boleče grlo. Rešitev? Dodatna blazina, ki bo dvignila glavo malce višje. Verjetno vam ne bo ustrezalo spati na hrbtu, zato se obrnite na bok. 

Poškodba

Če morate zaradi poškodbe ali kakšnega drugega zdravstvenega stanja spati v drugem položaju kot običajno, vam bo morda pomagalo, da poleg sebe prislonite blazino, na katero se boste lahko naslonili. Olajšajte si nov položaj, na katerega niste vajeni. 

Slab spanec iz neznanega razloga

Če ne veste, zakaj slabo spite, poglejte svojo blazino: v kakšnem položaju je vaša glava? Vrat bi moral biti poravnan s hrbtenico, glava ne bi smela biti čisto na tleh, pa tudi ne preveč dvignjena, saj bo tako brada naslonjena na prsni koš. Vse to otežuje dihanje, zaradi česar slabše spite.