Veliko potrebo verjetno že ves čas opravljate narobe

17. 11. 2021
Deli
Veliko potrebo verjetno že ves čas opravljate narobe (foto: Profimedia)
Profimedia

Tako pravi znanost: obstaja boljši način za opravljanje velike potrebe.

Pravi oziroma za zdravje veliko boljše je, če veliko potrebo opravljamo v počepu, pravi znanost. 

Razlog preverite v nadaljevanju ...

Medtem ko veliko ljudi ni najbolj navdušenih nad stranišči, kjer je treba počepniti, dr. Karan Raj, britanski kirurg pri NHS, pojasnjuje, da je to pravzaprav najboljše stranišče – zlasti ko gre za veliko potrebo.

Če veliko potrebo opravljate tako, da so vaši boki vzporedno z vašo zadnjico, kakor je zasnovana večina zahodnjaških stranišč, si s tem veliko potrebo pravzaprav otežujete, pojasnjuje dr. Raj. Ko stojimo in sedimo je anorektalni kot največji. Ko počepnemo, se poravna.

»Puborektalna mišica zapre danko, ustvari kot,« pojasnjuje dr. Raj. »To pomeni, da morate potiskati močneje.« Podobno kot če bi »prelomili« zalivalno cev.

Pri počepu je puborektalna mišica, to je mišica, ki jih uporabljate pri potiskanju blata, bolj sproščena. »Vaš rektum je poravnan in manj je napenjanja,« pravi.

Tudi raziskava iz leta 2003 je pokazala, da je opravljanje velike potrebe v počepu 'najbolj zadovoljivo'. Študija je primerjala opravljanje potrebe v treh različnih položajih: sedenje na straniščni školjki, visoki 42 cm, 31 cm in v počepu. Sodelujoči so poročali, da je opravljanje velike potrebe v počepu trajalo v povprečju 50 sekund, medem ko je pri sedenju trajalo napornih 130 sekund.

Študija poudarja tudi, da je sedenje zahtevalo 'pretiran napor', medtem ko je bila pri počepu to razmeroma 'brezkrbna vaja'.

Če nimate počepnega stranišča, brez skrbi.

Strokovnjak priporoča t. i. Squatty Potty, pripomoček, ki dvigne vaša kolena v položaj, podoben počepu, kar olajša opravljanje velike potrebe.

Ali bolj ekonomična rešitev: uporabite lahko manjšo pručko. Ali pod vsako stopalo postavite rolico toaletnega papirja.

Drugi viri: Comparison of Straining During Defecation in Three Positions: Results and Implications for Human Health; How to take the best poop, according to science

Preberite še:

Profimedia

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ