Vezivno tkivo je ključno za boljše počutje

Vezivno tkivo je ključno za boljše počutje (foto: iStockphoto) iStockphoto
28. 7. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Vsi se želimo dobro počutiti v svoji koži in se premikati mehko, gibko in brez omejitev. Na žalost nam stresni vsakdan in pomanjkanje spanca pogosto tega ne dovolita. Vendar pa na srečo obstaja pet vaj, ki nam povsem brez potenja, naporov in z malce potrebnega časa olajšajo dan.

Trend, ki prihaja iz ZDA, se imenuje trening fascij. Kaj sploh so fascije? Gre dejansko za ovojnice in ne označuje ničesar drugega kot vezivno tkivo. Če je šibko, številni takoj pomislijo na celulit in vidne žilice. Vendar pa je to tkivi odgovorno za veliko več kot za vdrtine na zadnjici in stegnih. Če vezivno tkivo izgubi elastičnost, naša mišična vlakna niso več tako gibka. Če pa je sproščeno, trenirano in elastično – kot nov najlon – ljudje skoraj ne poznajo bolečin v hrbtu in med premikanjem so bolj sproščeni in se tudi bolje počutijo.

Zakaj je vezivno tkivo tako pomembno? Brez njega bi organi v našem telesu popadali sem ter tja. Tanko, belo vlaknato pletivo kot zaščitni sloj flisa (glej risbo) obdaja vsako mišico, vsak organ, vsako kost, živčevje in hrbtni mozeg.

Občutljivo tkivo pogosto povzroči napetosti v predelu hrbta in tilnika. Poleg tega je tudi pomemben zbiralnik vode.

Zdrava prehrana

Če telesu primanjkuje tekočine, se podre razmerje med vlaknatim in vodnim delom. Vezivno tkivo običajno sestavlja do 70 odstotkov vode. Če tekočine primanjkuje, se vlakna sprimejo skupaj in človek se lahko giblje le omejeno ali pa z bolečinami. Zato je treba vedno dovolj piti – vodo ali zeliščne čaje.

Tudi zdrava, bazična prehrana je odločilna za uravnavanje razmerja med kislino in bazo v telesu in za razkisanje vezivnega tkiva. Osnovna prehrana naj bo sestavljena iz sadja in zelenjave, namesto riža in testenin pa jejte ajdo in proso. Meso, ribe in jajca iz ekološke pridelave bodo poskrbeli za beljakovine. Preveč začinjenim izdelkom (klobase, predelani sojini izdelki) se raje odpovejte.

Ustrezen trening

Dinamične raztezne vaje, raztezanje celotnega telesa in lahni, elastični gibi so alfa in omega treninga vezivnega tkiva. Še posebej primerne so športne zvrsti, kot so pilates, taj či ali joga, ker z njimi počasi in intenzivno raztezamo telo. Take vaje lahko čisto enostavno vključite tudi v svoj vsakdan: po stopnicah poplesujte z lahnimi, elastičnimi gibi. Ali pa si zavežite čevlje stoje in pri tem migajte z zadnjico levo in desno. Tudi redno skakanje na trampolinu učinkovito sprošča zategnjeno vezivno tkivo – in je poleg tega tudi zabavno.

S trdno penasto podlago boste lahko dobro 'povaljali' celotno telo, od spodaj navzgor. Tekočina v tkivu se tako obogati s hranilnimi snovmi, steče nazaj v zmasirano tkivo, sprostijo se zlepljeni predeli. Rahle bolečine so normalne. Pri hujših svetujemo obisk osteopata. Pomembno: vezivno tkivo se spreminja trajno, vendar počasi.

Uspeh je viden po rednem treningu. In: vaje ne prinašajo vitkosti, ker se med njimi porabi malo kalorij. Kljub temu pa se ljudje, ki na dolgi rok trenirajo svoje vezivno tkivo, gibljejo bolj elegantno in mehko, se počutijo bolj zdrave in sproščene. Posledično izžarevajo nekaj posebnega – tudi če imajo nekaj več kilogramov na sebi. Dober razlog, da kar takoj preizkusite vaje.

Značke: vezivno tkivo