VIDEO: Ali veste, čemu v resnici služi pokrov na straniščni školjki? Ta video jasno pokaže, zakaj bi ga morali uporabiti vsakič, ko opravite potrebo

6. 7. 2024
Deli
VIDEO: Ali veste, čemu v resnici služi pokrov na straniščni školjki? Ta video jasno pokaže, zakaj bi ga morali uporabiti vsakič, ko opravite potrebo (foto: Profimedia)
Profimedia

 Če bi to vedeli prej, bi zobne ščetke pospravljali v kopalniško omarico. 

Ali veste, čemu služi pokrov na deski straniščne školjke?

Ne, tam ni zgolj za okras ali zato, da se lahko nanj občasno usedemo, medtem ko si zjutraj obuvamo nogavice. Pokrov na školjki ima pravzaprav zelo pomembno vlogo, in če ga ne uporabite po vsaki uporabi stranišča, si delate v življenju več škode kot koristi.

Nedavni eksperiment je jasno pokazal, čemu služi in mnogim odprl oči ter jim razkril, kakšne so v resnici njihove na videz čiste kopalnice.

Video, ki ga je objavil youtube uporabnik Diyman_pro (spodaj) in ki je postal viralen na družbenih omrežjih ter širše, prikazuje prerez straniščne školjke in vodnega kotlička ter kaj se zgodi, ko potegnemo vodo na WC-ju.

In kaj se zgodi? Na tisoče majhnih kapljic iz straniščne školjke poleti v zrak, in to v trenutku, ko voda iz kotlička priteče v školjko. S tekočino z neonsko barvo je v videu dodatno prikazano, kako daleč se lahko delci blata iz straniščne školjke razširijo po kopalnici in še dlje, če vrat kopalnice ne zapiramo.

Oglejte si video:

Čeprav je video mnogim šele zdaj odprl oči, so širjenje delcev ob spuščanju vode v straniščno školjko preučevali že mnogi znanstveniki.

Tako je profesor inženirstva z Univerze v Koloradu, John Crimaldi, leta 2022 objavil študijo, v kateri se je temu problemu posvetil povsem na znanstven način.

"Naši rezultati kažejo neverjetno močno in hitro rast aerosolnih delcev ter poudarjajo kaotično naravo njihovega gibanja in širjenja," izpostavlja Crimaldi v svoji študiji, objavljeni v reviji Nature.

Dodaja pa še, da je šele analiza videa pokazala, kako zelo se ti delci dejansko širijo po prostoru in kaj vse nosijo s seboj.

Če vodo na stranišču spustimo po tem, ko spustimo pokrov, se širjenje delcev zmanjša za polovico.

Marsikomu se to morda ne zdi veliko, a ko seštejete, kolikokrat dnevno spustite vodo v stranišču in koliko delcev lebdi v zraku ter se useda na vaše kopalniške brisače, mila, zobne ščetke, … boste svoje mnenje nemudoma spremenili.

Za konec pa še nasvet: morda ne bi bilo slabo, če bi od zdaj naprej zobne ščetke pospravljali v kopalniško omarico. Zgolj zato, da si zob ne boste več umivali z delci, ki poskočijo iz straniščne školjke vsakič, ko potegnete vodo.

Prirejeno in prevedeno po: VIDEO Znate li čemu služi poklopac na WC školjci?