Zadišalo je po kostanju, ki zdravi kar 13 bolezni!

Zadišalo je po kostanju, ki zdravi kar 13 bolezni! (foto: Profimedia) Profimedia
4. 10. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Na naših ulicah diši po pečenem kostanju, ki pa ni le okusen, ampak je tudi zdrav.

Oktober ne prinese le veliko odpadnega listja, ampak tudi zelo zdrav plod, ki je bogat s hranljivimi snovmi, minerali in vitamini. Jeseni je kostanj ena najpogostejših slaščic in sestavin jedi.

Tako kot drugi oreškasti plodovi tudi kostanj vsebuje maščobe, ampak v precej manjši količini. Ne redi, vsebuje pa vitamine, ki odlično delujejo na organizem. Zdrava dnevna količina kostanja, da bi lahko prejeli vse njegove pozitivne lastnosti, je 85 gramov. 

Hranljive lastnosti kostanja

Kostanj vsebuje le en gram maščob in manj kot 70 kalorij na 30 gramov. Vsebuje tudi vitamin C, kar ga uvršča med posebne oreščke. Dnevna mera 85 gramov kostanja vsebuje celo 45 odstotkov dnevnih potreb organizma z vitaminom C. 

Plod kostanja je bogat s folati, kar je sicer značilnost zelenolistne zelenjave. V njem boste poleg vitamina C našli tudi vitamine B1, B2 in B6 ter folno kislino. Zadnja je zadolžena za nastanek rdečih krvnih celic in za sintezo DNK. Kostanj je dobra hrana za nosečnice, ker preprečuje pojav anomalij pri plodu.

S tem, ko jeste kostanj, boste v organizem vnesli pomembne sestavine, kot so vlakna, magnezij, baker, mangan, kalcij, železo, cink in kalij. Z vnosom kostanja vam bodo vlakna pomagala, da zmanjšate raven holesterola.

Iz kostanja lahko naredite moko in pire, ker je, enako kot lešnik in mandelj, brez glutena. Po drugi strani ima večji odstotek škroba, zaradi česa je bolj podoben krompirju in koruzi.
 
Kostanj kot zdravilo

Kostanj lahko jeste kuhan, pečen, kot pire ali pripravljen v čaju. V katerikoli obliki ga boste jedli, boste občutili njegov zanimivi okus in dobili hranilne snovi, ki jih vsebuje.


 
Kostanjev čaj

Kostanj je znan po tem, da pomaga pri prebavnih in ledvičnih težavah. Kostanjev čaj pomaga tudi pri simptomih astme in bronhitisa. 

Divji kostanj za žile

Pomembno je, da ločite divji kostanj od domačega, saj divji ni primeren za hrano. Kljub temu iz njega delajo različne tinkture in kreme, saj je zelo zdravilen. Divji kostanj se kot zdravilo uporablja pri težavah z razširjenimi venami in popokanimi kapilarami, pri hemoroidih, bolečih menstruacijah in povečani prostati.

Kostanj varuje srce

V kostanju najdemo visoka raven nenasičenih maščob, kot so oleinska in palmitinska. Te varujejo srčno-žilni sistem, vlakna v kostanju pa bodo pomagala, da se nam zniža raven holesterola.
 
Odvaja odvečno vodo

Kostanj ima lastnost, da odvaja odvečno vodo iz organizma, s čimer pomaga tudi pri ledvičnih in želodčnih težavah. Pomagal bo pri kroženju in pretoku hrane ter vode skozi črevesje.
 
Deluje protivnetno

Zaradi svojih protivnetnih lastnosti je kostanj idealno živilo za ljudi, ki trpijo za artritisom in revmo.