Zakaj vam kruli v trebuhu?

Zakaj vam kruli v trebuhu? (foto: Profimedia) Profimedia
27. 8. 2018

Trebuh včasih oddaja čudne zvoke, vendar vzrok ni vedno lakota. Preverite, kaj se v resnici dogaja v notranjosti in zakaj vas napade »kruljenje« v najbolj neprimernem trenutku.

Kaj zares stoji za zvoki?

Niste edini, ki med kruljenjem želodca pomisli na lakoto. Vendar se v tistem trenutku dogaja še marsikaj drugega. Glas, ki prihaja iz vašega trebuha, je zvočni dokaz, da prebavni sistem opravlja svoje naloge: meša hrano, tekočino in želodčne sokove ter jih potiska naprej skozi črevesje. Zvoki, ki jih občasno slišite, nastanejo, kadar se stene prebavne cevi sprostijo, da lahko spustijo skozi črevesje vse, kar prihaja. Krčenje mišic povečuje hitrost in silo, ko se mora hrana premakniti naprej in tudi takrat, ko imate prazen želodec. V drugem primeru je »kruljenje« želodca glasnejše, saj ni ničesar, kar bi potovalo po prebavnem traktu in utišalo zvok. Ko nekaj ur ne jeste, prebavni sistem sprosti hormone, ki možganom sporočajo, da je ponovno čas za krčenje mišic. S tem se prebavi vse, kar je še ostalo od prejšnjega obroka in naredi prostor hrani, ki bo prišla. S preprostimi besedami, trebuh se vedno pripravlja na naslednji obrok.

Je to lahko resen problem?

Ni veliko nasvetov, kaj bi lahko naredili za »zdrave« zvoke, ki prihajajo iz vašega trebuha. Pogosto so ti znak, da vse deluje tako, kot bi moralo. Hrana se torej normalno premika po telesu. Če se vam vseeno zdi, da se to dogaja prepogosto in so prisotni še nekateri drugi simptomi na primer slabost, bruhanje ter problemi s prebavo, imate morda sindrom razdražljivega črevesja. V tem primeru bo najbolje, da se pogovorite z zdravnikom.

Poslušajte svoje telo, vendar ne ignorirajte možganov. Vsak zvok, ki prihaja iz trebuha, še ne pomeni, da ste pripravljeni na nov obrok. Sledite svoji prehrani in si ne privoščite prigrizkov kar vsepovprek. Če ne čutite lakote in vseeno slišite kruljenje, se verjetno le pripravljate na to, kar prihaja kasneje.

Ko si hrane zaželite med obroki in pri roki nimate prigrizkov, boste najverjetneje v usta dali nekaj nezdravega. Na srečo obstajajo načini, kako lahko prelisičite možgane in zatrete željo po slabi hrani. Nekaj živil pa si brez slabe vesti privoščite tudi zvečer.  Če imate radi organizacijo v prehrani, si vnaprej pripravite malice, ki jih lahko nesete s seboj. 

Preberite tudi: