Zaradi teh presenetljivih razlogov vam smrdi iz ust (ne govorimo o cigaretah in kavi)

Zaradi teh presenetljivih razlogov vam smrdi iz ust (ne govorimo o cigaretah in kavi) (foto: Profimedia) Profimedia
3. 12. 2022

Ne najdete razloga za vaš neprijeten zadah? Skriva se lahko tudi v higieni oziroma napačni uporabi pripomočkov. 

Kot boste videli, slab zadah ne pride le od hrane, pač pa tudi od nekaterih navad. To je dobra novica, saj lahko hitro poskrbite za boljši zadah in se izognete neprijetnim situacijam. 

Delate katero od naslednjih napak?

Dihanje skozi usta

Ko dihate skozi usta, ta hitro postanejo suha, kar vodi v slab zadah, saj omogočajo nastanek bakterij. Navadite se dihati skozi nos. 

Ustna voda

Z uporabo ustne vode ni nič narobe, vendar jo uporabite po ščetkanju in ne kot zasilni izhod za začasno osvežitev zadaha. Če vsebuje alkohol, bo verjetno odstranila preveč bakterij iz vaše ustne votline, zato bodo usta ponovno naselile bakterije in na koncu boste imeli slabši zadah kot prej. 

Ste preskočili obrok?

Ste se ravno začeli zavedati, da ste nazadnje jedli zjutraj, kosilo pa ste preskočili? Tu torej tiči razlog za vaš slab zadah. Pričela se je razgradnja telesnih kemikalij, kar se zgodi tudi pri kakšni dieti, kjer ne jeste veliko časa (npr. pri postenju). 

Bonboni za svež zadah

Bonboni so začasna rešitev in nekaj časa bo vaš zadah zares vredu. Kasneje pa si umite zobe, saj drugače tvegate smrad iz ust. Sladkor v bonbonih namreč hrani bakterije, ki ustvarijo slab zadah. Moramo še kaj dodati?

Imate staro ščetko? 

Poskrbite, da redno menjate svojo zobno ščetko, saj čez nekaj časa postane manj učinkovita, kar pomeni, da v vaših ustih ostane več hrane in nečistoč, to pa privabi bakterije. Poleg tega ščetka čez čas postane gojišče bakterij sama po sebi. 

Premalo pijete

Ciljamo na vodo, saj nekatere pijače prav tako povzročajo slab zadah. Kot smo omenili v prvi točki, suha usta povzročajo slab zadah. S tekočino spodbudite nastanek sline, ki skrbi za čista usta. 

Alkohol

Alkoholne pijače vas dehidrirajo, kar pomeni, da imate suha usta. To vodi do manjše proizvodnje sline, ki ima nalogo, da očisti vaša usta. Ker niso očiščena, se hitro nabere več bakterij, ki tvorijo slab zadah.