ZATO vaše sveže oprane brisače smrdijo (Pogosta napaka, ki jo zelo verjetno delate tudi vi!)

ZATO vaše sveže oprane brisače smrdijo (Pogosta napaka, ki jo zelo verjetno delate tudi vi!) (foto: Profimedia) Profimedia
29. 10. 2022

Sveže oprano brisačo vzamete iz omare … In potem tisti neprijeten vonj. Po zatohlem. Vam je znano? Zakaj se to zgodi? In kako se tega vonja znebite. 

Če sveže oprane brisače smrdijo, za to običajno obstaja samo en razlog: bakterije! Te se sčasoma naselijo v pralnem stroju – in pustijo neprijeten vonj na oblačilih, brisačah in drugem perilu po vsakem pranju. Zelo rade se tega vonja navzamejo tudi majice s kratkimi rokavi, opazili ga boste zlasti na ovratniku majice. 

Drugi razlog: bakterije so se že pred pranjem razmnožile na brisačah, ker so v košari za perilo – zelo verjetno še vlažne – (pre)dolgo čakale na pranje. V tem primeru običajni detergent ne bo pomagal, zatohlega vonja se ne boste znebili. 

PREVERITE – DRŽI TUDI ZA VAS?: Teh 4 stvari ne perete dovolj pogosto

Kaj pomaga pri smrdečih brisačah?

Poskusite s sodo bikarbono. Običajnemu detergentu dodajte žlico sode in brisače operite pri 60 ali več stopinjah Celzija. Soda bikarbona bo nevtralizirala neprijeten vonj. 

Drugi trik: pranju dodajte šilce čistega alkohola. Visok odstotek alkohola bo oslabil bakterije. Brez skrbi, vonj po alkoholu ne bo ostal. 

Kaj še lahko storite: 
  • Na vsake toliko perilo operite pri višji temperaturi – 60 stopinj Celzija ali več. 
  • Po pranju ne zapirajte vrat pralnega stroja. 
  • Redno čistite filter pralnega stroja in predal za detergent.
  • Preden zložite brisače oz. perilo, poskrbite, da je zares povsem suho. 
PREBERITE ŠE: Od te starosti naprej ste prestari za dolge lase

ALI PA: Se res izplača ugašati luči, bojler in perilo prati ponoči, da bi znižali znesek na položnici? TAKŠNA je resnica!