Naj bo na pohodu zdravje!

Naj bo na pohodu zdravje! (foto: Shutterstock) Shutterstock
26. 2. 2019 Promocijsko sporočilo

V novem letu naj bo vaša prva misel zdravje, saj brez zdravja ni nič! Čakajo nas zaobljube, da jih začnemo izpolnjevati, pred nami so zimske počitnice ali vsaj aktivnosti ob koncih tedna, zato poskrbimo, da bomo v teh hladnih dneh ostali zdravi in si bomo lahko privoščili veselje na snegu ter vse druge zimske radosti!

Najpogostejše v zimskem času so okužbe dihal. Seveda se jih je najbolje ubraniti, torej poskrbeti za preventivo, in sicer z zdravim načinom življenja, ki vključuje predvsem redno gibanje in uravnoteženo prehrano, krepiti svoj imunski sistem, ki skrbi za odpornost, ter moč imunskega sistema tudi vzdrževati. Hkrati v imenu preventive preprečujemo okužbe z ustreznimi ukrepi, kot sta izogibanje prostorov, v katerih je veliko ljudi, in bližini obolelih, ter ustrezna higiena. Če nas vendarle doleti prehlad ali katera od viroz, pa se že predčasno oborožimo z napotki, kako ravnati, da bomo kmalu spet na nogah in pri močeh.

 

Ko napade kašelj ...

Največ težav pri akutnih okužbah dihal, ki jih lahko povzročajo virusi, bakterije ali drugi mikroorganizmi, nam običajno povzroča kašelj. Pojavi se proti koncu bolezni, a pogosto traja najdlje. Zaradi prevelike vzdraženosti dihalnih poti ob okužbi lahko kašelj še nekaj časa vztraja tudi po umiritvi okužbe. Običajno se najprej pojavi suh in dražeč kašelj, sledi mu moker ali produktiven kašelj, pri katerem bolnik izkašljuje izmeček.

 

Kako blažimo težave?

Suh, dražeč kašelj lahko blažimo s pripravki na osnovi rastlinskih izvlečkov ali z zdravili proti kašlju, ki delujejo na središče za kašelj v možganih. Ob tem pomagajo tudi naslednji ukrepi:

√ Pijte večje količine toplih napitkov, da preprečite izsušenost sluznice.

√ Redno, večkrat na dan čistite nosno votlino s fiziološko raztopino.

√ Izogibajte se kajenju in gibanju v onesnaženem ozračju.
 
Če je kašelj produktiven, njegovo zaviranje ni priporočljivo. V tem primeru je pomembno zdravljenje z zdravili, ki olajšujejo izkašljevanje, na primer z mukolitiki. Pospešeno nastajanje sluzi v dihalnih poteh je namreč lahko dejavnik tveganja za napredovanje bolezni. Čezmerno sluz poskuša telo s kašljanjem odstraniti, in če je ta dovolj tekoča, to ni težavno. V nasprotnem primeru gosta sluz lahko začne v pljučih zastajati, kar oteži normalno delovanje pljuč, poveča pa se tudi tveganje za dodatne okužbe dihal, saj je sluz dobro gojišče za mikroorganizme.

Kaj so mukolitiki?

Mukolitiki, kamor sodi tudi acetilcistein, so zdravila, ki olajšujejo izkašljevanje tako, da: 

√ Redčijo sluz. 

√ Spodbujajo izkašljevane sluzi in s tem umirjajo kašelj.

Acetilcistein je več kot mukolitik, saj deluje tudi kot antioksidant in s tem podpre obrambni mehanizem organizma. Preko povečane tvorbe glutationa učinkovito zmanjšuje oskidativni stres v pljučih in tudi zato lahko ugodno vpliva na potek določenih bolezni pljuč.

Fluimukan®, ki vsebuje acetilcistein, je klasični mukolitik, ki zmanjšuje viskoznost obstoječe sluzi. Zato se sluz lahko učinkoviteje odstranjuje iz dihalnih poti, kar pomirja kašelj in hkrati zmanjšuje tveganje za dodatne okužbe dihal. Acetilcistein se v telesu presnavlja v aminokislinocistein, ki se vgrajuje v glutation. Glutation pomembno prispeva k zaščiti telesa pred oksidacijskim stresom in velja za enega od ključnih antioksidantov v telesu. Več lahko preberete na www.lek.si.

Značke: Fluimukan lek