Znanje, ki rešuje življenja

Znanje, ki rešuje življenja (foto: Profimedia) Profimedia
14. 10. 2013

Z znanjem prve pomoči lahko rešimo marsikatero življenje, a le, če jo nudimo dovolj hitro in pravilno. Na žalost je prav neznanje in napačno nudenje pomoči eden pogostejših vzrokov smrti.

Anketa Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) in Rdečega križa Slovenije (RKS), ki so jo letos spomladi izvedli v okviru konzorcija EuroTest, je pokazala, da skoraj dve tretjini slovenskih voznikov nimata zadostnega teoretičnega znanja, tri četrtine pa ne znajo uporabiti praktičnega znanja dajanja pomoči nezavestnemu poškodovancu.

In ker je število udeležencev v prometu na slovenskih cestah vedno večje, obstaja velika verjetnost, da bomo nekoč tudi sami priča prometni nesreči.

Nesreča pa ne preži na nas le na cestah!

Koliko staršev bi vas znalo pomagati svojemu otroku, ki se je poškodoval in izgubil zavest?

Na to, kako pomembno je znanje prve pomoči od otroških let naprej, so s precej pretresljivim videom opozorili tudi v londonski reševalni službi St. John.

Na BBC-ju so med drugim zapisali, da več kot polovica staršev (55 %) nima ustreznega znanja, s katerim bi lahko rešili otroka, celo pred smrtjo.

Še bolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da večina staršev kljub znanju otroku ne bi upalo nuditi prve pomoči in bi raje počakali na prihod reševalne službe.

Kako bi v takšnem primeru ravnali vi? Preverite, kako bi morali.

Značke: prva pomoč

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri