Snežno kajtanje? Da! Naučite se ga lahko v Avstriji!

Snežno kajtanje? Da! Naučite se ga lahko v Avstriji! (foto: profimedia) profimedia
27. 11. 2018

Kako ste se zmotili, če ste mislili, da je kajtanje samo poletni šport! S smučmi ali snežno desko lahko kajtamo tudi po snegu!

V zadnjih letih so se začeli razvijati zametki povsem nove zimsko-športne discipline: snežno kajtanje. Na deski ali smučeh snežni kajtarji s pomočjo velikega zmaja – kajta – in ob pomoči vetra drsijo po zasneženih travnikih.

Takšne akrobacije pa izvajajo najboljši kajtarji: 

Sicer pa je kajtanje šport, v katerem lahko napredujemo izjemno hitro oz. se ga lahko hitro naučimo. Potrebujete le nekaj volje in začetne zagnanosti. 

Možnosti snežnega kajtanja v Avstriji

Prvi naslov za ljubitelje tega športa je šola kajtanja na snegu v kraju Thalgau v deželi Salzburg, kjer vsako leto priredijo svetovno prvenstvo v snežnem kajtanju. Pod strokovnim vodstvom pionirjev tega športa se lahko naučite prvih korakov deskanja na snegu: uspeh je zagotovljen že po nekaj urah. Profesionalci to imenujejo "udobno jadranje po pršiču" - po želji tudi navkreber.

Na Thalgaubergu pri Speedridingu lahko poletite visoko v nebo. Pogumni zimski športniki se s smučmi ali smučarsko desko na nogah in jadralnim padalom na hrbtu spustijo z gorskega vrha in čez bele strmine drvijo z več kot 80 km na uro! Glede na naklon in usmerjanje se smučar dvigne nad strmim terenom ali neprehodnim snežnim robom in se po krajših poletih čez pobočje znova spusti na progo. Eksplozivno mešanico letenja in smučanja oz. deskanja je možno pod skrbnim vodenjem inštruktorjev šole za kajtanje tudi preizkusiti. Šola ponuja tečaje za hitro učenje kajtanja na snegu.

V kraju Obertauern se lahko kajtanja na snegu naučite v šoli za zimsko kajtanje, ki ima snega in vetra več kot katerakoli druga avstrijska šola, saj se nahaja na 2000 m nadmorske višine.

Zell am See-Kaprun: pogled na deskarje, ki se z mogočnimi zmaji spuščajo po ledenih pobočjih, obiskovalcem vzame sapo. Pogumnejši med njimi se lahko osnov športa naučijo v lokalni šoli kajtanja Skywalker.

V  regiji Waldviertel ponujajo začetne in intenzivne tečaje kajtanja na snegu (Jaidhof in Ottenschlag).

Odlični pogoji vetra naredijo jezero Achensee za idealen prostor za snežno kajtanje. Michael Vogel, ki je na jezeru Achensee odprl eno prvih šol za snežno kajtanje v alpskem prostoru in s tem prinesem zimsko varianto kajtanja na Tirolsko, poleti vodi šolo surfanja in kajtanja na jezeru Nordsee, pozimi uvaja začetnike v umetnost snežnega kajtanja, že izkušenim pa je vedno na voljo.

Več informacij o kajtanju na snegu najdete na povezavi Surfanje po snegu.

Več informacij in povezav do posebnih regij in znamenitosti najdete na spletni strani Zimske počitnice v Avstriji

Nagrade, nagrade, nagrade!

Vaše zimske izlete in dogodivščine bomo popestrili s super nagradami. Sodelujte v nagradni igri tukaj