5 korakov, kako premagati željo po sladkem

5 korakov, kako premagati željo po sladkem (foto: Profimedia) Profimedia
16. 3. 2017

Več sladkorja kot boste pojedli, več si ga boste želeli. Ko enkrat postanete odvisni od rafiniranega sladkorja, pa lahko odvajanje traja več dni ali celo mesecev.

Poleg tega se je izkazalo, da prekomerno uživanje rafiniranega sladkorja lahko pospeši proces staranja. Če vas je to prepričalo, da morate sladkarijam pomahati v slovo, je tu 5 nasvetov, ki vam bodo pomagali v boju z bonboni.

1. Izberite pametno.

Če vaša volja popusti, si namesto čokolade raje privoščite 'sezonske sladkarije'. Na primer smutije, pripravljene iz sezonskega sadja in zelenjave. Med 'sezonske sladkarije' se uvrščajo tudi jedi, kot sta kakijev sladoled in bučkina pita, ki sta aktualna jeseni. Spomladi bo aktualno jagodičevje. Ali pa čemaževi mufini. Seveda tudi tu velja pravilo: zmernost.

2. Mislite pozitivno.

Če se boste upirali spremembi jedilnika, bo vse skupaj le še težje. Ponavljajte si, da boste zmogli in pomislite na vse dobre učinke, ki jih bosta uživala vaše telo in zdravje.

3. Ne bodite lačni.

Namesto, da se zakopljete v sladkarije, si omislite uravnotežene obroke in prigrizke na tri do štiri ure. Najbolje bo, če vnaprej premislite, kaj boste jedli naslednji dan.

bonboni

4. Ugotovite, kaj si zares želite.

Padec energije zaradi katerega pričnete iskati prigrizke, lahko v resnici pomeni dehidracijo. Namesto soka si privoščite navadno vodo ali čaj. Tako boste po naravni poti zatrli željo po vrečki bonbonov. Če se resnično ne morete upreti, si odlomite košček temne čokolade.

5. Ne bodite prestrogi do sebe.

So bili piškoti kot pesem sirene, ki se ji niste morali upreti? Odpustite si in ne obupajte! Poskrbite, da bo vaš naslednji obrok bolj zdrav in da boste zares jedli le takrat, ko boste lačni. V jedilnik zagotovo vključite beljakovine: skuto, tuno in semena, s katerimi boste ostali zadovoljni in ne boste našli razloga za tortico po kosilu.

Brez izgovorov

Rafiniran ali beli sladkor je živilo, ki je povsem oropano vseh mikrohranil, zato ga telo težko prebavi ter povzroča številne tegobe v in na telesu:

  • je kradljivec energije,
  • telo obremenjuje z nepotrebnimi kalorijami,
  • povzroča težave črevesju,
  • nanj se tudi koža odzove z aknami in drugimi težavami.
Današnji izziv:

Danes naj bo prvi dan, ko boste čaj ali kavo spili brez sladkorja in si za malico ne boste privoščili čokoladice ali rogljička.

V naslednjih dneh pa bomo poskrbeli, da bomo telo popolnoma očistili sladkorjev.

Pridno sledite naši akciji 40 dni brez izgovorov? Preverite, kateri izzivi vas že čakajo.

Če pa se še niste prijavili, to lahko še vedno storite na povezavi 40 dni brez izgovorov. Z izzivi lahko začnete kadarkoli.

Preberite tudi: