Postavite dovolj dolg in kakovosten spanec na prvo mesto

Postavite dovolj dolg in kakovosten spanec na prvo mesto (foto: Profimedia) Profimedia
7. 3. 2017

Povezava med spanjem in splošno kakovostjo življenja postaja vse bolj očitna.

Ljudje, ki ne spijo dovolj, pogosteje zbolijo in bolezen prebolevajo dlje kot tisti, ki si privoščijo dolg in kakovosten spanec. Pomanjkanje spanja za telo pomeni še dodaten stres, ki spodkopava vaš imunski sistem.

Pomanjkanje spanja se prej ali slej pokaže tudi na našem videzu

Razlog je v izločanju rasnega hormona, ki se izloča le v globokem spancu. Izločanje hormona po 20. letu upade in začne se staranje. Ohranitev visokih vrednosti rasnega hormona je zelo pomembna za zaustavitev teh procesov in praktično vse, kar lahko naredimo, je, da si privoščimo dovolj dolg in kakovosten spanec.

Dokazana je tudi povezava med pretirano debelostjo in pomanjkanjem spanja. Ljudje, ki premalo spijo, imajo v krvi nižje vrednosti leptina, hormona sitosti, in višje vrednosti grelina, hormona, ki povzroča občutek lakote. Pomanjkanje spanca pa vpliva tudi na izbiro hrane, poveča željo po enostavnih ogljikovih hidratih, predvsem po sladkorju in beli moki. Pomanjkanje spanja znižuje inzulinsko rezistenco in povečuje možnost, da zbolite za diabetesom tipa 2.

Vodi pa lahko tudi v takšne težave

Izgubljeni spomini: znanstveniki verjamejo, da se med spanjem vsi na novo pridobljeni spomini odvrtijo ponovno. Tako si jih bolje zapomnimo. Brez spanja torej možganom ne dovolite, da podoživijo vse, kar je novo, in izgubljate dolgoročne spomine.

Jeza: pomanjkanje spanja vas sili k osredoočanju na negativne izkušnje, napačnemu branju izrazov na obrazih ljudi in zapletanju v prepire. Čustvena nestabilnost je delno lahko posledica motene komunikacije med različnimi regijami možganov.

Haluciniranje: dobro spočit um zna razločiti pomembne dražljaje od manj pomembnih in s tem preprečiti preobremenitev. Če možgani ne morejo ločevati med temi informacijami, je katastrofa neizogibna. Posledica je predvidevanje stvari, ki se niso zgodile in opažanje predmetov, ki jih ni tu. Zato lahko sredi puščave opazite oazo.

Tvegane odločitve: ko se spalno deprivirani ljudje odločajo o ekonomskih stvareh, na primer, kako ravnati s financami, del možganov (prefrontalni korteks) predvideva, da bodo "zmagali", oziroma v tem primeru, dobro porabili sredstva. Če se tvegane odločitve v takem stanju izkažejo za slabe, možgani omilijo občutek krivde, zato vam za izgubljeni denar ni toliko mar. Kadar ste dobro naspani, pa vam seveda ni vseeno.

Brez izgovorov

Postavite torej dovolj dolg in kakovosten spanec na prvo mesto!

Koliko je dovolj? Nove študije potrjujejo, da ni univerzalnega pravila. Nekateri ljudje potrebujejo več spanja, drugi manj. Individualne potrebe po spanju pa so zapisane v vaših genih.

Enostaven test: če se zbujate spočiti in sami od sebe, potem najverjetneje spite dovolj. Če pa vas iz trdega spanca vrže alarm in dan že začnete utrujeni, je čas, da se v posteljo odpravite kakšno uro prej.

Današnji izziv

Preizkusite metodo 4-7-8, ki vas bo uspavala v manj kot minuti.

Narediti morate sledeče:

Ulezite se na hrbet in roke položite ob telo ali na trebuh. Bodite povsem sproščeni. Nato ...

  1. Umirjeno dihajte skozi nos 4 sekunde.
  2. Zadržite sapo za 7 sekund.
  3. Izdihujte počasi skozi usta 8 sekund.

Metodo preverite v videu, ki ga najdete na povezavi Trik, ki vas uspava v manj kot minuti.

Še nekaj nasvetov:

Če s težavo zaspite oziroma če vas celo muči nespečnost, se že več ur pred spanjem izogibajte kofeinu, močni svetlobi, nikotinu in fizičnim naporom (npr. telovadbi). Če ne morete zaspati zaradi skrbi in problemov, ki so se naselili v vaši glavi, vam bo morda pomagalo, da si jih zapišete na list in se z njimi spopadete naslednji dan.

Hitro skočite na naš koledarček in preberite še ostale nasvete in izzive: 40 dni brez izgovorov. In ker je v družbi lažje, povabite še prijatelja.