3 znaki, da je vaš malček razvajen (št. 1 vas bo ZELO presenetila)

26. 3. 2022

Videli boste, da se s tem problemom pravzaprav soočijo vsi starši. Zato se ne bojte, niste sami in nič ni narobe, če opazite, da je otrok malo razvajen. 

Slika 1/3

Vsakega otroka je potrebno naučiti, kakšno vedenje je primerno, kako se izraža čustva, kje so meje ... Zato bi lahko rekli, da je vsak malček vsaj malo razvajen, preden ga vsega tega naučite. Kot smo omenili, ne skrbite, če pri otroku prepoznate kakšen znak razvajenosti - vse to lahko odpravite, če zavestno delate na tem in vztrajate. Tudi ena vreča potrpežljivosti vam bo prišla prav. 

Kakšni so torej znaki, da je otrok razvajen?

IMATE MALČKA

Tako je, to je že prvi znak, da je otrok razvajen, kar je povsem normalno. Pomembno pa je vedeti, da so to ključna leta za vzgojo in učenje želenega vedenja. Takrat imate priložnost, da svojega malčka naučite, da ne more vedno imeti vsega, kar si zaželi. 

To lahko naredite na primer tako, da ponudite različne možnosti, med katerimi se lahko otrok odloči. Ponudite mu dve različni majici, ki ju lahko zjutraj obleče, naj izbere med dvema zajtrkoma, med igro v parku ali doma na terasi ... Tako bo imel občutek, da ima izbiro, vi pa boste imeli vse pod nadzorom. 

Če pride do izpada, ko otrok kriči, se joka in morda postane agresiven, pomaga tudi, da ga zamotite s čim, kar ima rad. Vendar poskrbite, da boste kasneje pojasnili, kako se izrazijo takšna čustva na boljši način. Povejte na primer, naj otrok raje pove, kaj ga muči in zakaj je nesrečen. Razložite, da so negativna čustva del njega in jih bo včasih čutil, vendar zato ne smemo biti neprijazni in agresivni.

Profimedia

Preverite tudi Zakaj tako radi delimo nasvete in se vpletamo, ko gre za odločitve in dejanja nekoga drugega? ali pa TO so najbolj nenavadni razlogi, zakaj ženska ne more zanositi