Jerca Zajc Šušteršič: “Kot družina živimo zelo aktivno življenje”

Jerca Zajc Šušteršič: “Kot družina živimo zelo aktivno življenje” (foto: https://www.instagram.com/jercazajc.sustersic/) https://www.instagram.com/jercazajc.sustersic/
16. 9. 2019

Jerca Zajc Šušteršič je novinarka, voditeljica in mamica treh otrok, ki si življenja brez športa ne predstavlja. Že celo življenje živi aktivno, kot otrok je trenirala gimnastiko, nato pa pri petnajstih letih začela teči. Začela je z enim kilometrom, danes se lahko pohvali, da odteče maraton. Ljubezen do gibanja prenaša tudi na svoje otroke, zato se nam je zdela idealna sogovornica, če se sprašujete, kako bi v življenju postali (še bolj) aktivni.

Kolikokrat tedensko ste trenutno športno aktivni in s katerim športom (oziroma športi) se ukvarjate?

Dokler sem bila še na porodniški in letošnje poletje sem bila telesno aktivna čisto vsak dan. Z družino imamo vikend na slovenski obali, kjer preživljamo poletja. Letos sem si zadala cilj, da bom na morju vsak dan eno uro plavala in tega cilja sem se tudi držala. Včasih, če sem imela varstvo, sem plavala celo po uro in pol. Sicer se že zelo dolgo časa ukvarjam s tekom in letos sem na morju poleg plavanja še tekla.

Izkoristila sem priložnost in približno trikrat na teden, ko so otroci zjutraj dolgo časa spali, vstala okoli pol sedmih in šla teči. Tako da, ko so otroci zjutraj vstali, sem imela jaz za sabo že okoli 15 kilometrov teka. Včasih kakšen kilometer več, včasih manj. Ko nisem na morju, večinoma tečem ali grem peš od doma do Grmade, kar je približno dva kilometra, pa iz Grmade nato na Šmarno in nazaj.

Športate sami ali v družbi?

Večinoma športam sama, saj je to trenutek, ko sem sama s seboj, brez otrok in ko lahko predelam vse, kar se je zgodilo in se sama s seboj pomenim vse, kar se imam za pomeniti.

Pa tudi najlažje mi je opraviti trening takrat, ko to najbolj ustreza mojemu urniku. Zato tudi ne hodim v telovadnice, ker se ob treh majhnih otrocih težko držim nekega postavljenega urnika vadb. Teči grem pa lahko kadarkoli.

Se udeležujete (ali ste se pred kratkim udeležili) kakšne športne prireditve? In če ja, kako je bilo in kaj vam je pri teh prireditvah všeč?

Moram priznati, da imam v zadnjem času kar eno potrebo po samodokazovanju, tako da se redno udeležujem športnih dogodkov. Včasih sem šla samo na Ljubljanski maraton, ki se ga udeležujem že kakšnih 15 let, zdaj pa me boste srečali tudi na drugih tekaških prireditvah, kjer sem tudi že pobrala kakšno nagrado oziroma dobila kakšno medaljo.

Na kakšno prireditev me tudi že povabijo organizatorji in z veseljem se odzovem. Tovrstni dogodki so mi všeč tudi za to, ker je poleg tekomovanja, poskrbljeno tudi za družabni del. Ponekod je veliko zanimivega tudi za otroke, ki gredo nato tudi z veseljem zraven.

Predvidevam, da vaših otrok ni potrebno motivirati za šport?

Prav imate, ampak gre za to, da kot družina živimo zelo aktivno življenje. Hodimo peš v vrtec oziroma šolo, z avtom gremo res samo ob ekstremnem mrazu in dežju. Hodimo na športne prireditve, nazadnje smo bili na Triglav teku, kjer smo tekli kot družina. Za vikend skočimo kam v hribe. Obe dekleti, zdaj sta stari osem in pet let, hodita na plesne treninge in trenutno me glede telesne aktivnosti pri njiju res ne skrbi. Me pa zanima, kaj bo, ko bosta nekoliko starejši (smeh).

Kako se zmotivirate za vadbo ob dnevih, ko se vam ni do športanja?

Redki so dnevi, ko mi ni do telesne aktivnosti. Odkar sem septembra začela z novim urnikom in več delam, komaj čakam čas, ko ga lahko namenim športu. Če sem si na morju lahko vzela čas za šport vsak dan, si ga zdaj lahko vzamem vsak tretji ali četrti dan. In takrat ne potrebujem motivacije, ampak sem samo vesela, da lahko grem.

Ko ti ukvarjanje s telesno aktivnostjo preide v kri, brez tega ne moreš. Gre za neke vrste zasvojenost in če postane pretirana, je lahko tudi nezdrava, če pa je v mejah normale, pa absolutno zdrava. In ko je tvoje telo navajeno na gibanje, veš, da se boš počutil veliko bolje, če boš šel teči ali na en hrib, kot pa če se boš vlegel na kavč. Saj pridejo dnevi, ko je na primer slabo vreme, pa premišljujem, ali naj grem ven ali ne, ampak se spomnim, kako dobro se bom počutila po vadbi, in grem.

Kakšen nasvet bi dali nekomu, ki si želi postati bolj športno aktiven, pa kar ne najde prave motivacije? Kaj je tisto najboljše, kar človeku prinese redna telesna aktivnost?

Rekla bi mu, naj ne obupa po dveh dneh, ker rezultati ne morejo priti tako hitro. Telo rabi čas, da se navadi na telesno aktivnost, ampak ko se pa enkrat navadi, pa občutek zadovoljstva poplača vsa treninge in odrekanja, ki v resnici to sploh niso.

Pripravila: Špela Sila

Preberite še: 11 namigov, kako poskrbeti za vsakodnevne trenutke sreče v svojem življenju

In preverite: 3 destinacije v Sloveniji, ki jih morate obiskati to poletje