"Tudi kadar nisem pila, sem imela vsaj blago obliko mačka ali pa sem hrepenela po alkoholu" (izpoved obupane mame)

"Tudi kadar nisem pila, sem imela vsaj blago obliko mačka ali pa sem hrepenela po alkoholu" (izpoved obupane mame) (foto: profimedia) profimedia
3. 11. 2022

Včasih je potrebno sprejeti velike odločitve, da bi lahko postali najboljša verzija sebe. 

"Vsak starš ima tisto uro, po kateri ve, da se bo otrok umiril in kmalu odšel v posteljo. Končno bo prišel čas za sprostitev in dejavnosti, ki jih čez dan ne uspemo narediti. Zame je bila ta magična ura po peti popoldne, ko sem si lahko končno natočila kozarec vina in za hip odmislila vse. 

Ko sva z otrokom šla v živalski vrt in je imel že tretji izpad v tistem dnevu, sem na primer razmišljala le o tem, koliko ur moram še preživeti, preden bom ob kozarcu vina sproščeno sedela na kavču. Ne bom več razmišljala, da sem slaba mama in da sina ne vzgajam dobro. 

A ko se je otrok odpravil v posteljo, sem vedno spila več kot en kozarec. V nekaterih primerih sem spila tudi do dve steklenici vina v enem večeru. Moja toleranca na alkohol je bila tako visoka, da nisem več imela tistega občutka opitosti, zato sem pila še več. 

Vem, da nisem edina. Veliko mamic se zateka k alkoholu, da bi obvladale stres ali utopile težave z vzgojo. 

Septembra lani pa sem se odločila, da KONČNO prevzamem nadzor nad svojim življenjem. 

Bil je zadnji večer naših počitnic na obali, na katere se odpravimo vsako leto. Bila sem zelo čustvena, verjetno zato ker so se končale počitnice, ki sem jih čakala celo leto. Ugotovila sem, da je razlog v resnici ta, da sem te čudovite dneve, ki sem jih preživela s svojim sinom, neprestano bila v nekakšni omotici. Jokala sem, ker sem globoko v sebi vedela, da je težava v mojem pitju. 

Alkohol mi ni pomagal le odmisliti za hip in biti boljša mama, zaradi njega nisem bila srečna, niti nisem preživela kvalitetnega časa z otrokom. 

Okrog polnoči sem se sprehodila do umivalnika v počitniški hišici in vanj zlila, kar je ostalo v mojem (velikanskem) kozarcu za vino. Možu sem povedala, da je to konec moje škodljive razvade. Verjetno mi ni verjel, ker sem to rekla že ničkolikokrat.

Ampak tokrat je bilo drugače. 

Bila sem sita tega, da se ne počutim povsem dobro, posebno v bližini mojega sina. Bila pa sem izjemno prestrašena, kako bo v prihodnje. Sploh znam funkcionirati brez alkohola?

Na poti domov sem veliko premišljevala in vedno prišla do istega zaključka, da sem odvisna od alkohola. To sem morala popraviti - zase in za vse, ki me imajo radi. 

Že takoj, ko smo prišli domov, pa je sledil kaos.

Vsa prtljaga je ležala naokoli, moj triletnik je lovil naša psa, ki sta se igrala in preganjala naokoli. Kako bom zdržala to brez alkohola? Do sedaj sem se tega držala le med nosečnostjo in po njej. 

Na počitnicah sem ugotovila, da tudi kadar nisem pila, sem imela vsaj blago obliko mačka ali pa sem hrepenela po alkoholu. Zato so bili prvi tedni po odločitvi, da ne spijem niti kozarca več, izreeeedno težki! Kot najhujši PMS do sedaj. Zanikala sem, bila sem brezupna, nesrečna ... Imela sem glavobole, moje telo je bilo v bolečinah. Želela sem si alkohola, pa še kako. 

Ker sem vedela, da zvečer ne bom spila kozarca (ali več) vina, je bilo vse skupaj, še težje. Šla sem skozi nekakšen proces žalovanja. 

Ampak sedaj je drugače. Ko ima moj malček izpade, nekajkrat globoko vdihnem in ga skušam voditi skozi njegova čustva. Še vedno je izjemno težko biti starš tudi na najboljše dneve, vendar se sedaj osredotočam na to, da jih preživim s sinom in sem prisotna, namesto da se utapljam v alkoholu. 

Skušam se pogovarjati z otrokom in ga učiti, mu pomagati razumeti situacije. Še ena stvar, ki sem se je naučila sedaj, ko ne pijem več, je ta, da ne smemo poslušati, kaj si drugi mislijo o nas. Samozavest, ki sem jo pridobila v tem času, kar sije iz mene.

Vem, da počnem vse, kar je v moji moči pri vzgoji sina. In uživam v družinskih aktivnostih, na katere ne tihotapim alkohola. Sedaj sem z otrokom veliko aktivnejša, nimam več glavobolov in ni mi težko vstati iz postelje ter se igrati z njim. 

Nikoli ne bom več ista oseba, kot sem bila, preden sem nehala piti. In to je dobra stvar. Ker si moj sin zasluži najboljšo verzijo mene. Jaz si zaslužim najboljšo verzijo sebe."

Vir: romper