Starši, s TO metodo bodo vaši otroci bolj SAMOSTOJNI

Starši, s TO metodo bodo vaši otroci bolj SAMOSTOJNI (foto: Profimedia) Profimedia
19. 11. 2022

Ste že slišali za to metodo in jo morda celo uporabljate? 

Presenečeni bi bili, pri katerih letih se lahko otroci sami preoblečejo, pripravijo svojo hrano in opravijo lažja gospodinjska opravila. S to metodo je vse mogoče in mama s 7 milijoni sledilcev jo uporablja vsak dan. 

Laura je na TikToku zaslovela z videi, v katerih njen malček izvaja običajne stvari, ki jih tako majhnemu otroku sicer ne bi pripisali in jih starši vedno opravijo namesto otroka. 

Poglejte na primer, kako si malček sam pripravi sendvič z avokadom v svoji majhni kuhinji, ki je prilagojena njegovi velikosti in potrebam. Mama ne posreduje niti, ko mu ne uspe avokada takoj nanesti na kruh in malček kmalu sam reši problem. 

@lauralove5514 He did so amazing!! ♥️ #fyp #foryou #montessori #toddler #gentleparenting #viral #montessorimom #functionalkitchen ♬ Calm LoFi song(882353) - S_R

Kaj je Montessori metoda?

Nič novega, saj jo je zdravnica in vzgojiteljica dr. Maria Montessori razvila že na začetku leta 1900. Metoda spodbuja otroke, da postanejo samostojni že v zgodnjih letih, na primer pri enem letu, ko shodijo. Seveda jim starši nudijo pomoč, ko otroci zanjo prosijo ali tam, kjer jo potrebujejo.

Starši bi morali okolje prilagoditi otroku, torej predvsem višino, da lahko počne vse, kar se uči. Prav tako bi moral imeti nekaj prostega časa za raziskovanje prostorov in stvari. 

Metoda spodbuja otroke dela v skupini in prepoznavati njihove močne lastnosti, da jih lahko začnejo že zgodaj krepiti in graditi. Za to bo poskrbljeno v Montessori vrtcih, ki jih v Sloveniji najdete kar nekaj. Tam boste videli tudi t. i. pametne igrače, ki otroke vodijo k razvoju motorike in razmišljanju. 

Če imate majhne otroke, je lahko prvi korak ta, da jih vključite v svoja opravila, kjer pač lahko pomagajo. Upoštevajte njihove zmogljivosti in jim pomagajte, ko je potrebno. A presenečeni boste, koliko zmorejo sami. Večkrat jih pustite, da se npr. sami oblečejo in obujejo, četudi to traja več časa. Ko bodo videli, kako samostojni so, se bodo z veseljem lotili kakšnega drugega opravila.