Stres je največja ovira pri dojenju

Stres je največja ovira pri dojenju (foto: Arhiv revije Lea) Arhiv revije Lea
2. 11. 2013

Dojenje je v današnjem času velika težava za številne matere. Največji sovražnik dojenja pa je zagotovo stres. Nova situacija, v kateri se znajdejo matere, je lahko zelo obremenjujoča.

S takšnimi težavami se je srečala tudi modna oblikovalka, stilistka, ustvarjalka unikatnih izdelkov in ustanoviteljica priljubljene nosečniške blazine Zize Marina Popovič Frangež.

Marina za vsako najde kakšen odgovor, ki ji pomaga pri premagovanju številnih ovir.

"Dojenje je bilo zame nekaj samoumevnega. Bolj preprosto kot to ne more biti. Nikoli nisem iskala nobenih 'navodil' ali spraševala o dojenju, ker sem bila prepričana, da je to popolnoma naravna, sinhrona reakcija med materjo in otrokom. Pa ni bilo čisto tako. Že prvi dan sem naletela na nekaj težav. Z veliko vztrajnosti in nabiranjem informacij ter izkušenostjo z dnevi mi je le uspelo spoznati ta čudoviti svet dojenja. In res je čudovit. Ne bi zamenjala za nič na svetu," doda Marina.

"Porod in dojenje ter materinstvo v današnjem času niso več preprosti in samoumevni. Zato smo mame pogosto izgubljene, se ne znajdemo in ostanemo same v krogu težav, za katere obstaja rešitev. Na vsako vprašanje lahko dobiš odgovor in na vsako težavo z dojenjem lahko najdeš rešitev. Če le želiš."

Stres – največji sovražnik

Stres je največja ovira pri dojenju. Otrok prek mleka ne prejema le vseh hranljivih snovi, zaradi dojenja krepi svoj imunski sistem, prek njega pa prejema tudi hormone sreče, žalosti in stresa.

Kadar je mati v stresu, se to hitro pozna na mleku, spremenita se okus in barva, seveda pa tudi količina, zato posledično otrok manj pije, saj mu okus ne ustreza več.

Najlažje se je umiriti tako, da si za dojenje določite en kotiček, ki je samo vaš. Okoli sebe si predstav­ljajte bel oboj, tančico, zaveso, skozi katero ne pride nihče in nič. Tako zaviti v mehko svilo ste varni pred vsem svetom. Tukaj izklopite misli in skrbi.

Pozabite na kuhanje, likanje, pranje, stres, odločitve, Facebook in e-pošto. Pozabite na neplačane račune in občudujte nasmeh ter ugodje svojega malčka. Ti trenutki so le vaši. Ne dovolite si jih deliti s skrbmi.

Prehrana

Zelo pomembna za doječe matere je tudi prehrana. Marina je našla veliko receptov, kako preprečiti nevšečnosti, s katerimi se ob neustrezni prehrani srečujejo matere.

"Ob vsakem vnosu hrane je treba med dojenjem opazovati otročka, kako njegov organizem sprejme, kar je mama pojedla. Sama sem na jedilniku imela veliko vode (vsaj tri litre dnevno), saj voda pospešuje nastajanje mleka. Jedla sem veliko sezama, ki je prav tako pospeševalec tvorbe mleka, veliko sadja (ne agrumov) in ogromno zelenjave. Nisem pa jedla izdelkov, ki vsebujejo veliko soli, nisem jedla oreščkov, izognila sem se vsej hitro pripravljeni in konzervirani hrani, vsemu, kar ima rafiniran sladkor in kar vsebuje konzervanse, prav tako na mojem jedilniku ni mesa in izdelkov iz kravjega mleka. Če sem imela potrebo po nečem mlečnem, sem to uravnotežila z domačo kozjo skuto, ki jo dobim z okoliških kmetij. Zavedati se moremo, da prav vsaka stvar, ki jo vnesemo v svoj organizem, pa naj bo to požirek kokakole ali majhna kremna rezina, gre skozi mleko v našega otroka. Tako fizična kot duševna hrana."

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri