Kako se zaljubiti v vadbo? Svetuje športna trenerka Tjaša

Kako se zaljubiti v vadbo? Svetuje športna trenerka Tjaša (foto: profimedia) profimedia
26. 4. 2023

Tu je nekaj nasvetov, kateri vam bodo pomagali vzljubiti vadbo in uživati ​​v potovanju zdravja in telesne pripravljenosti. 

Vadba naj vam prinaša veselje v življenje.

Preverite več Tjašinih vsebin: Ženske, tega dela telesa ne smete zapostavljati!

Če nimate načrta in si prizadevate za izboljšanje sebe, je malo verjetno, da boste opazili spremembe v svojem telesu in miselnosti. Tako preprosto je. Naučiti se morate uživati ​​na tej poti do spremembe, na kateri ste in eksperimentirati z načini, kako se zaljubiti v vsakodnevno gibanje. 

Razmislite o dejavnostih, ki vam prinašajo resnično veselje. Če radi plešete in poslušate glasno glasbo ter vam to daje duševno sprostitev, potem razmislite o tečaju zumbe, aerobike, salse ... Če ste bolj naklonjeni prilagodljivosti in občutku miru, poskusite z jogo ali pilatesom. Če pa ste ljubitelj telesne dejavnosti na splošno, poskusite vse oz. čim več raznolike vadbe, ker na ta način lahko odkrijete veliko o sebi in svojih potencialih.

Telovadite v družbi prijateljice 

Vadba s prijateljico je lahko odličen način, da razvijete strast do vadbe in ustvarite navado. Vadba s prijateljem lahko prav tako pomaga izboljšati učinkovitost, hkrati pa doda motivacijo. Včasih je lahko tudi zelo enostavno preskočiti vadbo, to morda ne velja, ko veste, da boste razočarali tudi prijatelja!

Tjaša Babnik

Naj vam to postane navada

Razvijanje navade lahko traja mesece, zato ne glede na to, kaj počnete, nikoli ne obupajte! Z izbiro rednega časa za vadbo in vztrajanjem pri vsakodnevnih dogodkih je odličen način za ustvarjanje navade. V svojem novem režimu vadbe si postavite majhne vadbene cilje, ki vam bodo pomagali priti na pravo pot do uspeha in se boste zavezali k redni vadbi.

Svetovala bi tudi, da spremljate svoje občutke pred in po vadbi, saj lahko hitro ugotovite, ali vam vadba prinaša dobrobit ali dodaten stres in utrujenost. Spremljanje svojega počutja vam bo posledično zagotovilo pozitivne znake, da ste na pravi poti (ali pa morate nekaj spremeniti).

Malo gibanja je vedno bolje kot ne delati popolnoma nič. Nekaj ​​tako preprostega, kot je 10.000 korakov na dan, je takoj boljše od nedoseganja dnevnega povprečja. Enako velja za vaše treninge. Že z zmerno telesno vadbo lahko naredite čudeže za svoje fizično in duševno zdravje. Poleg tega je skromen pristop odličen začetek pri odkrivanju, kako uživati ​​v vadbi.

Prijaznost je ključna

Ne obremenjujte se s svojo trenutno postavo, če vaša telesna pripravljenost ni tam, kjer želite, bodite potrpežljivi, postopek zahteva čas. Dokazano je, da sočutje do sebe in prijaznost povečujeta možnosti, da vam uspe na vaši poti in razumete, kako se zaljubiti v vadbo. Ostanite pozitivni, ste na pravi poti. Uporabite morebitne napake iz preteklosti in nezdrave možnosti, ki ste jih morda vzeli kot priložnost za razvoj in rast.

Bodimo realni

Kot sem rekela, bodite potrpežljivi. Pričakovanje takojšnjega rezultata se preprosto ne bo zgodilo čez noč in bo samo povzročilo frustracijo. Bodite jasni pri doslednosti in se zavedajte dejstva, da to počnete, da bi postali bolj zdravi in ​​srečnejši. V primerjavi s fizičnimi spremembami, ki zahtevajo čas, se bo vaše duševno zdravje zelo hitro izboljšalo. Vaše razpoloženje se bo izboljšalo in vaša splošna potrpežljivost z drugimi bo rasla. 

Prisluhnite Tjaši v podkastu!

Značke: vadba