Imate radi šparglje? Čez vikend skočite na Kras, kjer vas čaka ŠPARGLJADA

2. 4. 2024
Deli
Imate radi šparglje? Čez vikend skočite na Kras, kjer vas čaka ŠPARGLJADA (foto: Profimedia)
Profimedia

7. aprila se bo na Krasu odvijal dogodek, ki ga ne sme zamuditi noben ljubitelj špargljev.

V nedeljo, 7. aprila, se v Brestovici pri Komnu odvija že 17. Špargljada. Gre za rekreativno-kulinarično prireditev, namenjeno kolesarjem, pohodnikom in ljubiteljem špargljev vseh generacij.

Turistično društvo Brest

Dogodek prireditev vključuje pokušino in razstavo raznovrstnih jedi, ki jih brestovske gospodinje pripravijo iz svežih divjih kraških špargljev. Izbirali boste lahko med 30 različnimi slanimi in sladkimi jedmi – od mortadele in žolce s šparglji do različnih pit, rižot, solat in peciva. Med njimi pa je najbolj značilna kraška "frtalja" iz divjih špargljev, jajc in pancete. Ne samo, da boste okušali odlične jedi - čakajo vas tudi napotki za uspešno nabiranje špargljev ter pripravo špargljevih jedi.

Koloosmica  

V okviru dogodka vas čaka vodeno rekreativno kolesarjenje po slovenskem in zamejskem Krasu. Z gorskega ali treking kolesa boste opazovali kraško pokrajino s čudovito panoramo Tržaškega zaliva in Julijskih Alp na do 25 kilometrov dolgi progi, ki poteka po kraških kolovozih in stezah. 

Štartnina za Koloosmico s pričetkom ob 9. uri znaša 20,00 evrov. Vključuje priložnostno majico, vodenje, prigrizek na osmici, frtaljo in kozarec pijače na Špargljadi. 

Turistično društvo Brest

Špargljev pohod

Če raje kot s kolesom okolico raziskujete peš, skočite na krožni voden pohod, na katerem se boste v dveh urah in pol sprehodili po okoliških vzpetinah, kolovozih in skritih stezah v zgodnji pomladi prebujene kraške pokrajine, tudi po od požara opustošeni gmajni.

Štartnina za Špargljev pohod s pričetkom ob 9.30 uri znaša 8,00 evrov. Vključuje vodenje, prigrizek na poti, frtaljo in kozarec pijače na Špargljadi. 

V koledar si torej zabeležite 7. april in se odpravite na dogodek, ki vam bo še dolgo ostal v spominu!

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ