Tragična smrt 22-mesečnega fantiča, ki je umrl v očetovih rokah: izgubil ga je v petih minutah in zgodbo delil s svetom

22. 5. 2024
Deli
Fotografija je simbolična. (foto: Profimedia)
Profimedia

Sproščen dan na plaži se je sprevrgel v tragedijo, po kateri oče nesrečnega fantka ni želel več živeti. Zdaj se bori, da nihče več ne bi preživljal podobne groze.

22-mesečni otrok je umrl v očetovih rokah, potem ko se je zadušil z grozdjem, ki mu ga je dal drug otrok. Mali Zaire Bwoga, poznan tudi kot ZaZa, se je 15. januarja igral ob vodi z drugim malčkom, ko je nenadoma začel kašljati. Družina je bila na plaži Burns Beach v Perthu v Avstraliji, ko se je zgodila tragedija.

Ne spreglejte:

Njegov oče Brian je povedal, da je ZaZov mali prijatelj delil grozdje z njim. Brian zdaj poziva oblasti, naj uvedejo opozorilne nalepke na embalaži z grozdjem. Brian je po sinovi smrti padel v globoko depresijo in ni želel živeti. "Vse se je zgodilo tako hitro. Dobesedno, v petih minutah je bil moj sin mrtev," je povedal za 9news.com.au.

Življenje je kratko

ZaZa je bil srečen in nagajiv fant, ki so ga vsi imeli radi, je dodal njegov oče: "Življenje je kratko. To je kliše, vendar je res, lahko vam ga vzamejo v nekaj minutah." Ko je Brian ugotovil, da nekaj ni v redu, je takoj ukrepal in uspel odstraniti grozdje iz fantovega grla. Toda mali ZaZa je hitro postal moder in videti je bilo, da ne more dihati.

"Poskušal sem z oživljanjem, vendar nič ni pomagalo. Držal me je tako močno ..." je Brian v solzah povedal za 7NEWS.com.au. "Dobil sem še en zadnji pogled, nasmeh, nato je umrl v mojih rokah." Policija in reševalci so hitro prispeli na kraj nesrečnega dogodka, vendar fantiča niso uspeli oživiti.

Po sinovi smrti je Brian začel iskati odgovore in bil šokiran nad številom primerov zadušitve v Avstraliji. Podatki avstralskega inštituta za zdravje in blaginjo kažejo, da je bilo med otroki, mlajšimi od štirih let, v letih 2021-2022 zabeleženih 134 poškodb zaradi zadušitve in zadušitve s hrano.

Posebej ranljivi za zadušitev

Zadušitev se zgodi, ko je dihalna pot osebe nenadoma blokirana, bodisi delno ali popolnoma. Leta 2021 je v Združenem kraljestvu zaradi zadušitve umrlo približno 276 ljudi, glede na podatke Nacionalnega statističnega urada.

V Avstraliji trenutno ni nobenih zahtev glede označevanja nevarnosti zadušitve. To je nekaj, kar bi Brian rad spremenil. Strokovnjaki pravijo, da lahko velikost in oblika grozdja zapre dihalne poti otroka, če ni pravilno prežvečeno, in ga je težko odstraniti. Dojenčki in majhni otroci so še posebej ranljivi za zadušitev, ker so njihove dihalne poti mehke in ozke, ter se še vedno učijo, kako varno jesti.

Od sinove smrti je Brian začel spletno peticijo, v kateri poziva oblasti, naj uvedejo obvezne opozorilne nalepke na pakiranem grozdju in table z opozorili v trgovinah, kjer prodajajo ohlapno grozdje. "Opozorilne nalepke ali znak pri nakupu grozdja je dokaj preprosta stvar," je Brian zapisal v peticiji.

"Ideja je, da bi supermarketi in velike verige razmislili o namestitvi opozorilnih nalepk o nevarnosti zadušitve, podobno kot to počnejo na igračah in drugih izdelkih," je dodal Brian in poudaril, da ne želi, da bi druge družine doživele podobno tragedijo.

Vir: The Sun

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren