10 stvari, s katerimi se morate nujno soočiti pred 40 letom

10 stvari, s katerimi se morate nujno soočiti pred 40 letom (foto: profimedia) profimedia
12. 5. 2019

Preden dopolnite 40 let, bi morali sprejeti nekatera tveganja, da vam kasneje ne bo žal. Ste kaj od tega že storili?

Zagotovo imate na zalogi nekaj stvari, ki jih želite narediti pred določenim letom. Ko dopolnimo 40 let, se običajno zamislimo nad življenjem in ugotavljamo, kaj smo do sedaj koristnega naredili. Boste imeli na 40. rojstni dan več obžalovanj ali stvari, na katere boste ponosni? Odkljukajte, kar ste iz spodnjega seznama že naredili in si zabeležite, kar vas še čaka.

1. Recite ne. Čeprav mnogokrat poudarjamo, kako pomembno je, da stopite iz cone udobja in rečete “da” različnim priložnostim, se morate naučiti tudi reči ne, ko je vsega preveč. Sami najbolje veste, kaj vam povzroča največ stresa in v katerih situacijah se počutite nelagodno. Če le lahko, recite ne takšnim situacijam.

2. Prosite za napredovanje. Lažje reči, kot storiti, vendar bi do 40 leta to morali storiti vsaj enkrat. Kaj je najhuje, kar se vam lahko zgodi? Le to, da ostanete na enakem delovnem mestu. Če ste prepričani, da imate dovolj izkušenj in sposobnosti, vprašajte za višji položaj. Če ne boste niti poskusili, vam bo nekoč žal.

3. Govorite pred množico. Strah pred javnim nastopanjem je pogost, a vsaj enkrat bi se morali z njim soočiti. Morda ugotovite, da imate le pozitivno tremo, na odru pa vam vse steče kot po maslu. Če s tem nimate težav, pa boste imeli priložnost še izboljšati svoje govorne sposobnosti.

4. Odpustite si. Več zamer in krivde, kot nosite s seboj, težje najdete trenutke sreče. Da boste pri 40 letih predvsem ponosni nase in ne nesrečni, ker vam tolikokrat ni uspelo, si odpustite. Razmislite raje o tem, kaj vse ste že dosegli in kaj še boste. Nenehno si zastavljajte nove, višje cilje in se skušajte učiti iz napak.

5. Izberite, to kar si želite, namesto tistega, kar bi bilo bolj “varno”. Naj gre za iskanje službe, načrtovanje dopusta, ljubezen … Vsaj enkrat tvegajte in pojdite za tistim, kar bi radi imeli. Velikokrat sprejmemo odločitve glede na to, kaj je bolj sigurno in kaj bo skoraj zagotovljeno prineslo uspeh. Včasih si dovolite tvegati.

6. Znebite se toksičnih ljudi v vaši bližini. Saj veste, tistih, ki vas vedno spravijo v slabo voljo, razmišljajo negativno in z njimi pravzaprav nimate skupnih točk. Znebite se tudi opravljivk in ljudi, ki o vsem govorijo slabo. Pa tistih, ki gledajo le nase in vam niso na voljo, ko jih potrebujete.

7. Preizkusite nov hobi. V trenutnih konjičkih se počutite varno, saj natanko veste, kaj počnete in ste v tem dobri. Če želite izpiliti druge spretnosti, pa boste morali preizkusiti kaj drugačnega. Tudi tako se učite in širite splošno razgledanost ter skrbite za mentalno zdravje.

8. Sami se odpravite na potovanje. Ni pomembno, ali greste blizu ali daleč, ampak to, da greste le v svoji družbi. Potovanja so edinstvena priložnost, da se naučite samostojnosti, odgovornosti in spontanosti. Nikjer drugje ne dobite vsega tega na enem mestu. Morda se boste kasneje na izlete vedno raje odpravili s prijatelji, mogoče pa vam bo postalo všeč, da kakšno novo destinacijo odkrijete sami.

9. Zastavite si cilj, ki je povezan s športom. Lahko se vsaj enkrat v življenju udeležite športnega dogodka, ali pa so želje bolj osebne narave: izboljšati kondicijo, pridobiti na moči, izgubiti nekaj kilogramov, postati gibljivejši … In vse to tudi izpolnite.

10. Zapravite denar za nekaj, kar si želite, a ne potrebujete. To velja predvsem za vse, ki skrbno varčujete in premišljeno nakupujete. Vsaj enkrat letno se nagradite z nečem, kar morda stane malce več denarja in si običajno ne bi privoščili. Naj bodo to novi čevlji ali nekaj dnevno razvajanje, pomembno je le, da se počutite dobro.