23. april - Svetovni dan knjige: 5 svežih uspešnic slovenskih avtorjev, ki jih morate prebrate v maju

23. april - Svetovni dan knjige: 5 svežih uspešnic slovenskih avtorjev, ki jih morate prebrate v maju (foto: Arhiv MK) Arhiv MK
23. 4. 2021

Zdi se, da je trenutno na trgu toliko dobrih knjig, da bi si človek moral vzeti mesec dni dopusta, da bi lahko vse v miru prebral. Prvi slovenski roman o Caminu Janje Vidmar, nov roman bo izdala Mojca Širok, pa fantastičen Blan Boštjana Videmška. Naj vam predstavimo 5 naj knjig, ki jih morate maja dobiti v svoje roke.

Niti koraka več, Janja Vidmar

Niti koraka več je najnovejše delo Janje Vidmar, priljubljene slovenske pisateljice, ki je tokrat zasnovala leposlovni roman z nadihom potopisa. Pot po delno prehojenem Caminu Frances, eni najbolj obleganih romarskih poti na svetu, je zgolj okvir, v katerega je umeščena zgodba o večnem razkolu med svetom in človekovo notranjostjo, pospremljena pa je z arhetipsko preživetveno izkušnjo sodobnega človeka.

Neomajna sestrska povezanost prvoosebno pripovedovalko Alenko vodi po stezah romarskega Camina, kjer se sedanjost prepleta s preteklostjo, ta pa je zaznamovana s smrtjo ljubljene osebe.

Alenka je namesto življenja izbrala spomine, saj je okrog mladostne ljubezni spletla nesmrtno zgodbo in jo z leti povzdignila v mit. Prav zato jo na pragu zrelih let povsem dotolče nepričakovana novica o sestrini neozdravljivi bolezni. Niti koraka več je prvi slovenski roman, postavljen na Camino, romarsko pot, ki je zaznamovala tudi življenja mnogih Slovencev.

Arhiv
Kurji Pastir, Feri Lainšček

Feri Lainšček z romanom Kurji pastir odstira dolgo potlačene spomine in doživeto piše o dogodkih, ki jim je bil priča na neki nedoumljivi način, kot je na primer odločanje staršev o tem, kako ga bosta poimenovala, pa o tem, kako je potekalo njegovo rojstvo ali kakšne težave je imela mama pri začetnem dojenju.

»Prepričan sem, da v zgodnjem otroštvu dobimo nekakšna nevidna očala, ki nam potem celo življenje barvajo pogled na svet. V tem oziru je morda veliko tistega, kar sem doslej ustvaril, že zaznamovano z mojimi izkušnjami v daljni preteklosti. A Kurji pastir je ob vsem tem gotovo knjiga, ki jo pisatelj piše le enkrat v življenju. V tem romanu sem se namreč namenoma vračal v svoje zgodnje otroštvo. Zanimalo me je, kaj vse se mi je takrat res dogajalo, kako je morda vplivalo name in kakšna so torej lahko ta nevidna očala, ki sem jih takrat dobil,« pojasnjuje avtor, ki se je uveljavil z deli, kot so Petelinji zajtrk, Ločil bom peno od valov, Ki jo je megla prinesla in Muriša, tokrat pa se podpisuje pod presenetljivo knjigo, ki jo je ustvaril s prav posebno tehniko, metodo aktivne imaginacije, ki jo je C. G. Jung sicer razvijal v psihoterapevtske namene, Feri pa jo je sčasoma preoblikoval v svoj ustvarjalni postopek.

Arhiv
Plan B: pionirji boja s podnebno krizo in prihodnost mobilnosti, Boštjan Videmšek in Matjaž Krivic

Podnebna kriza se stopnjuje. Je sploh še mogoče kaj spremeniti? Avtor knjige in novinar Boštjan Videmšek je skupaj s priznanim fotografom Matjažem Krivicem, odšel na »pot okoli sveta«, da bi našel odgovore, če ti sploh obstajajo. Posvetila sta se večjim in manjšim skupnostim, ki so se samoiniciativno lotile spopada s klimatsko krizo.

Pot ju je peljala od Norveške, kjer se odvija črpanje ogljikovega dioksida iz izpustov velikih industrijskih obratov in njihovo shranjevanje v geoloških jamah Severnega morja, prek Švice, kjer gre za črpanje ogljikovega dioksida neposredno iz ozračja, in Islandije, koder izkoriščajo geotermalno, vetrno in sončno energijo, pa vse do grškega otoka Tilos, ki je najboljši primer energetsko samooskrbnega območja in škotskih Orknijskih otokov, kjer že vrsto let razvijajo tehnologijo, s katero bi bilo mogoče zajeti morsko energijo – valovanje in plimovanje.

Knjiga je bogato opremljena z estetskimi in pomenljivimi fotografijami Matjaža Krivica, enega najboljših svetovnih fotografov.

Arhiv
Devica, kraljica, vdova, prasica, Erica Johnson Debeljak

 Devica, kraljica, vdova, prasica presega tradicionalne žanrske oznake. Ni le knjiga spominov, temveč tudi antropološka analiza vloge ženske kot žene, vdove in uganke skozi zgodovino. Govori o žalovanju, ampak tudi o opolnomočenju.

Erica Johnson Debeljak preprede svojo osebno izkušnjo z vzburljivimi zgodbami zgodovinskih vdov. Neustrašno se sooči s tabuji smrti in vdovstva v sodobni družbi: z medikalizacijo in birokratizacijo žalovanja, z bojem za materialno preživetje, ki kljub manjši pozornosti v primerjavi s čustvenimi vprašanji ostaja osrednja izkušnja vdovstva, ne nazadnje pa z nevarno seksualnostjo vdov.

Nastalo je dinamično delo, ki raziskuje najgloblja teoretska in izkustvena vprašanja življenja in smrti ter ženske med njima.

Arhiv
Jaka in Vane, Jani Virk

Slovenija je na začetku osemdesetih let še vedno del Jugoslavije. Kot večina fantov mora tudi Jaka po zaključku gimnazije v jugoslovansko vojsko. Poletje je polno svobode in sanjarjenja o prihodnosti s punco Katjo, a jesen prinese obrat. Jaka se v bovški vojašnici ujame v absurdno kolesje vojaškega reda. Po nekaj tednih se kot nekdanji smučar priključi športni enoti in v le na videz trdni mreži reda in discipline se pokažejo vrzeli, ki vodijo v anarhične lege bivanja. Jaka med bivanjem v kasarni sicer izgubi Katjo, dobi pa prijatelja za vse življenje, Vaneta.

Zaradi izpadov Vaneta iz vojske kmalu pošljejo domov, Jaka pa mora kazensko na Kosovo, od koder se širijo razpoke, ki bodo v prihodnjem desetletju pripeljale do razpada skupne države. Ob vrnitvi Jaka z Vanetom v Ljubljani zaživi študentsko in bohemsko življenje v času Šalamuna, Strniše in Zajca, vzpona punka, razcveta številnih družbenih in umetniških gibanj in podob iz Fassbinderjevih filmov.

Arhiv

 

Prihaja Evidenca, nova knjiga Mojce Širok, novinarke in dopisnice iz Bruslja, 2. del trilogije RIM–LJUBLJANA–BRUSELJ

V zaspani soseski v središču Ljubljane nedaleč od predsedniške palače policija najde truplo. Trije mladi novinarji novičarskega spletnega portala odkrijejo mahinacijo z zemljiščem ob največjem letališču v državi, v katero sta vpletena vplivni poslanec in podjetje s sedežem v davčni oazi.

Znana televizijska novinarka na soočenju kandidatov za evropske volitve pomembnega ministra obtoži, da je bil sodelavec nekdanje jugoslovanske službe državne varnosti. Trije na videz nepovezani dogodki imajo skupne korenine v času pred osamosvojitvijo Slovenije.

Arhiv MK

Razkritje identitete trupla privleče iz pozabe temne sence preteklosti in klobčič, v katerega so zapleteni kriminalisti, politiki, poslovneži in novinarji, se začne odvijati z vrtoglavo hitrostjo. Politična srhljivka Mojce Širok Evidenca govori o kriminalnem dogajanju na slovenskih tleh in je polna preobratov in presenečenj, napeto branje, ki govori o zabrisanih mejah in prikritih povezavah v svetu politike, kriminala in medijev.