5 laži, ki ste jih izvedeli kot otroci in vanje še vedno verjamete

5 laži, ki ste jih izvedeli kot otroci in vanje še vedno verjamete (foto: profimedia) profimedia
11. 7. 2020

Pravzaprav v nekatere od njih verjamejo predvsem starši, ker je tako morda lažje razložiti otrokom.

Ste že kdaj podvomili o naslednjem, ali vsemu slepo verjamete?

Zaradi sladkorja postanejo otroci hiperaktivni

Očitno so se naši starši motili: za zajtrk ali za večerjo bi si lahko privoščili torto in sladoled, saj zaradi tega ne bomo postali hiperaktivni. No, morda to vseeno ni najboljša ideja, vendar ne zato, ker potem ne bi morali umiriti otrok, ampak ker vemo, kakšne posledice ima sladkor na telo. Že leta 1994 so v študiji dokazali, da se otrokovo vedenje ne spremeni (vsaj ne pretirano), ko uživa sladkarije. Zbrali so skupine otrok od 3 do 10 let in jim uvedli različne diete z več ali manj sladkorja. Rezultati so pokazali, da se vedenje otrok, ki so uživali sladkor, v primerjavi s tistimi, ki ga v dieti niso imeli, ni bistveno razlikovalo. Vplivalo ni niti na možganske funkcije.

Preveliko količino sladkorja radi uporabimo tudi kot izgovor, ko so otroci zelo aktivni. Takrat jih raje peljite ven in jih zaposlite, kot da praznite omarice s sladkorjem.

Žvečilni gumi bo ostal v vašem telesu še več let

Ne drži. Požiranja žvečilnih gumijev se bojimo, ker naj bi to škodovalo prebavi in ker naj bi žvečilko imeli v telesu še dolgo potem, ko jo zaužijemo. Telo je ne prebavi, dokler je ne spravi do prebavnega trakta skupaj z ostalo hrano, ki jo pojeste. Tudi, če bi prebava trajala malce dlje, so na Yale Scientific ugotovili, da naj bi jo izločili v približno enem tednu. Zato naj vas ne skrbi, če se vam včasih zgodi, da pogoltnete žvečilni gumi.

Plavate lahko šele eno uro po obroku

Se držite tega pravila? Verjetno predvsem na morju, ko otroci želijo takoj po kosilu steči spet v vodo. Po zgodbah naj bi plavanje takoj po obroku povzročilo trebušne krče, bruhanje ali v najslabšem primeru utopitev. Vse zato, ker naj bi se telo prej utrudilo, saj ima delo s prebavo. Na kliniki Mayo so potrdili, da za takšne teorije ni nobene znanstvene podlage. Zato hrana ni ovira, da bi se ponovno podali v vodo.

Vseeno pa upoštevajte druge dejavnike, kot je močno sonce v času kosila, ki lahko resnično povzroči veliko škode.

Največ toplote izgubimo preko glave

“Ne pozabi na kapo, saj večino toplote izgubimo preko glave”, ste morda že večkrat slišali pozimi, ali pa to govorite tudi svojim otrokom. Vendar je bilo opravljenih že mnogo študij, ki spodbijajo to resnico. Zakaj? Glava predstavlja le 10 odstotkov površine telesa, zato je skoraj nemogoče, da bi preko nje izgubili kar 80 odstotkov toplote.

Drži pa nekaj drugega. Pozimi zaščitimo vse predele razen glave, zato tisti trenutek iz tam izgubljamo toploto. Torej nosite kapo, vendar se prepričajte, da oblečete tudi debel pulover in tople hlače.

Če sedimo preblizu televizije, se nam poslabša vid

Še ena laž, ki jo starši pravijo otrokom, ko sedejo tik pred ekran. V resnici sama televizija ne bo povzročila okvare vida, ne glede na to, kje sedite. Modra svetloba, ki prihaja iz televizije in drugih elektronskih naprav, bo utrudila oči in morda boste imeli pekoč občutek, to pa je tudi vse. Zato je dobra ideja, da si omislite očala z zaščito proti modri svetlobi, če morate več ur dnevno strmeti v ekran. Za otroke pa je vedno boljša ideja igra zunaj in omejevanje televizije, saj zaradi nje zamujajo čudovite priložnosti za aktivnosti, od katerih bi odnesli veliko več.

Preverite tudi: