5 pogostih dejanj, za katere ne veste, da so TOKSIČNA

5 pogostih dejanj, za katere ne veste, da so TOKSIČNA (foto: Profimedia) Profimedia
24. 10. 2022

Nekatera početja so zelo običajna, kljub temu, da so v resnici izjemno toksična...

Zamenjevanje represije za umirjenost

To, da imate nadzor nad svojimi čustvi in se nanje ustrezno odzivate, je znak osebne rasti ter samozavedanja. Tudi, če ste že sami po sebi nekoliko bolj umirjeni in manj izrazni ni s tem nič narobe.

Težava pa je, ko svoja čustva potlačite, jih ignorirate ali zanemarjate. Zadrževanje čustev je v resnici izjemno toksično in lahko celo pripelje do nekaterih psihičnih ter fizičnih bolezni.

Pretirana neodvisnost

To, da znate sami poskrbeti zase in si ponuditi vse, kar potrebujete, je izjemno. Vseeno pa številni s tem prikrivajo strah do intimnosti, odnosov ter globine. Super je, če ste zadovoljni sami, a dovolite si tudi zaupati drugim in kdaj vprašati za pomoč.

Perfekcionizem

Sploh v kariernem svetu so zaželeni posamezniki, ki so perfekcionisti, vendar je prizadevanje za popolnost v resnici zelo strupena miselnost. Strokovnjaki perfekcionizem povezujejo celo z nastankom depresije, anksiozne motnje ter drugih duševnih težav.

Premalo (kakovostnega) spanca

Morda menite, da ni pomembno, če dnevno spite nekaj ur manj, a v resnici ima kakovosten spanec ogromen vpliv na vaše zdravje. V tem času se vaše telo regenerira, obenem pa si odpočijejo tudi vaši možgani. Premalo spanca privede do prehitrega staranja ter številnih drugih bolezni in težav.

Pretirano ugajanje drugim

Super je, če ste prijazni in sočutni. Vendar je pomembno, da ob tem ne zapostavljate sebe; recite drugim ja, samo takrat, ko to resnično čutite in ne samo zato, da razveselite nekoga drugega. Najpomembneje je, da najprej poskrbite zase, šele nato pa svojo srečo delite z drugimi.