6 razlogov, zakaj je tuširanje z mrzlo vodo dobra navada (ne spreglejte točke 4!)

6 razlogov, zakaj je tuširanje z mrzlo vodo dobra navada (ne spreglejte točke 4!) (foto: profimedia) profimedia
24. 9. 2020

Poleg tega da nas tuširanje z mrzlo vodo zjutraj hitro in popolnoma zbudi, ima hladna ali tudi že mlačna voda še vrsto lepotnih učinkov.

1. Koža dobi zdrav sijaj

Mrzla voda pomaga pospešiti vašo cirkulacijo krvi in vašemu obrazu lahko pomaga do svežega sijočega videza. Dobra novica je ta, da se lahko prhate tudi z mlačno vodo in učinek bo isti.

2. Preprečuje staranje kože

Vsakodnevno umivanje z mrzlo vodo lahko pomaga preprečevati staranje kože na vašem obrazu. Mrzla voda aktivira vaš živčni sistem, ki začne sproščati hormone in možganske kemikalije za boj proti stresu. Dokazano je namreč, da preveč psihološkega stresa negativno vpliva na kožo.

profimedia
3. Preprečuje nastajanje s stresom povezanih aken in druge nečistoče na obrazu

Mrzel tuš sproži električne impulze, ki stimulirajo naše možgane in ti sprostijo endorfine ali tako imenovane hormone sreče. Hormoni sreče nas sprostijo, saj delujejo protistresno in kot smo že omenili - manj stresa manj aken.

4. Izguba teže

Mrzle prhe so dobrodošle tudi, ko si želite znižati telesno težo. Hladna voda, ki se zliva po telesu, aktivira rjavo maščobo, namenjeno izolaciji telesa, ki ohranja notranjo temperaturo. Ko telo začuti mraz, rjave maščobe zvišajo prestavno ročico in pospešijo hitrost, tako da maščobe lahko izgorevajo kar 15-krat hitreje.

5. Napne kožo in zmanjša pore

Mrzla voda začasno zmanjša naše pore. Vaš obraz ob manjših porah je videti bolj vitalen in sijoč.

6. Lajša nelagodnost pri nekaterih boleznih kože

Vroča voda lahko vname, pordeči ali sproži srbečico in lupljenje vaše kože, medtem ko mrzla voda stori ravno nasprotno. Tuširanje z mrzlo vodo medicinsko dokazano pomaga tistim, ki imajo srbečico zaradi luskavice. Tudi pri opeklinah si bolečino lajšamo z mrzlo vodo, ledom ali mrzlimi obkladki.

 Preberite še: 6 najboljših namigov za več življenjskega veselja ali ZDRAVA JESEN: 6 japonskih super jedi, ki krepijo imunski sistem