7 nasvetov za spomladansko čiščenje omare

7 nasvetov za spomladansko čiščenje omare (foto: profimedia) profimedia
5. 3. 2020

Pri praznjenju omar ne gre le za to, da se znebimo navlake. To je tudi čustveno razstrupljanje! Zakaj?

Ali se strinjate, da je lažje zapreti vrata svoje prepolne omare, kot da bi jo končno pospravili in stran vrgli vse, v čemer se več ne počutite dobro? Razlog tiči v tem, da pri tem ne gre zgolj za pospravljanje omare, temveč tudi za izpuščanje preteklosti.

S tem ko se znebite starih oblačil, ustvarite prostor za novo različico sebe, saj se končno ločite od tistih oblačil, za katere nimate več prostora v svojem življenju - tako fizičnega kot čustvenega. Toda če želite postati nekaj novega, se morate biti pripravljeni spremeniti in izpustiti tisto, kar ste nekoč bili. Ste pripravljeni?

profimedia


Kako začeti?

Dejstvo je, da je najtežje začeti, zato je najbolje, da si vnaprej splanirate čas. Izberite dan, rezervirajte si nekaj ur, o tem povejte partnerju ali najboljši prijateljici. Imejte uraden sestanek s svojo omaro na enak način, kot bi ga imeli s stranko.

Bodite prisotni

Težek občutek, da se boste ločili od dela svoje preteklosti, zamenjajte z občutkom praznovanja, da končno pripravljate prostor zase tukaj in zdaj. To je mogočen trenutek skrbi zase: da ste prisotni taki, kot ste v tem trenutku, in da ste si vzeli čas, da boste za to osebo dobesedno naredili prostor. Poslušajte svojo najljubšo glasbo, skuhajte skodelico čaja in pripravite prostor za še bolj zdravo in sijočo različico sebe.

Pripravite si seznam

Naredite si seznam, na katerem boste določili, kaj boste naredili z vsakim kosom oblačila.

1. Obdržim

2. Mogoče obdržim

3. Shranim

4. Podarim

5. Zavržem

Tako kot pri vsem drugem nam pripravljen seznam vprašanj olajša sprejemanje odločitev.

- Ali sem to nosila v preteklem letu?

- Mi je prav?

- Bi to oblačilo danes kupila v trgovini?

- Se v njem počutim samozavestno?

- Ali to oblačilo predstavlja mene?

- Ima madeže? Je strgano? Je ponošeno?

- Je udobno?

- Ali ima sentimentalno vrednost?

Poenostavite proces

Če ste na vsa vprašanja odgovorili z "da", ga obdržite! Če ste z "da" odgovoriti na večino vprašanj, ga vržite na kup "mogoče obdržim". Če je edini namen oblačila sentimentalna vrednost (na primer najljubši klobuk vaše babice), ga shranite. Če ste na večino vprašanj odgovorili z "ne", vendar je oblačilo še vedno kot novo, ga podarite. In če ni, ga zavržite.

Mogoče ja, mogoče ne

Zdaj je čas, da se vrnemo h kupu "mogoče obdržim". Ob tem je najbolje uporabiti nasvet Marie Kondo, strokovnjakinje za pospravljanje: če vas oblačilo osrečuje, ga obdržite. Če vas ne, ga podarite ali zavržite, odvisno od njegovega stanja. 

Čustveno očiščenje

Dokazano je, da smo na svoja oblačila močno navezani. Ko jih podarimo ali vržemo stran, s tem dobesedno izpustimo del svoje preteklosti. Namesto da si dovolite, da vas prevzame občutek strahu, ker boste nekaj izpustili, ostanite osredotočeni na praznovanje tega, da pripravljate prostor za še boljšo različico sebe.

Organizacija nove omare

Večina trdega dela je končana. Edini kup oblačil, ki ga boste vrnili v omaro, je prvi - "obdržim". Vendar oblačila ne postavite kar nekam v omaro. Razvrstite jih po dolžini in barvi. Ste kdaj opazili, kako enostavno je poiskati oblačila v trgovini? To pa zato, ker imajo enak sistem. Bonus: ko boste naslednjič kupovali nova oblačila, boste takoj vedeli, katere barve manjkajo, da se boste počutili še bolj kot vi.

Povzeto po Spirituality Health, Kaja Regula

ali pa Zakaj je ingver tako zdrav?