Bolečine v vratu? Pomagajte si s TEMI tehnikami

Bolečine v vratu? Pomagajte si s TEMI tehnikami (foto: Profimedia) Profimedia
24. 5. 2022

Čutite tudi vi bolečine v vratu? Preverite, katere masaže, tehnike in terapije vam bodo najbolj pomagale.

Do bolečin v vratu lahko pride do več različnih dejavnikov; v današnjem svetu so glavni razlogi sedenje pred računalnikom, nepravilna drža, stres, poškodbe ter slab spanec. Bolečine pa lahko olajšate z različnimi triki; med drugim si lahko privoščite masažo, vadbo ali fizioterapijo.

Juan Gonzalez, masažni terapevt je za portal Well and Good zaupal, kateri načini so najbolj učinkoviti za blaženje bolečin v vratu. Preverite, kaj je priporočal.

Švedska masaža

Priljubljena masažna tehnika, ki uporablja dolge, počasne in nežne gibe. Gre za sproščujočo masažo, ki lahko pomaga tudi v boju proti stresu in tesnobi, kar je pogost vzrok za bolečine. "Če ste pod stresom do točke, ko nezavedno krčite vrat in ramena kot del odziva na stres, lahko pride do bolečin po vsem telesu, zlasti pa v vratu, ramenih in hrbtu," pravi Gonzalez. Če je bolečina v vratu nekaj, s čimer se redno spopadate, priporoča švedsko masažo vsaka dva do tri tedne, da zmanjšate bolečino in izboljšate cirkulacijo.

"Trigger point" terapija

Pri terapiji se osredotočamo predvsem na točke, ki sprožijo bolečino. Idealna je v primerih, ko imate pogosto vozle. Sama terapija je sicer lahko boleča, saj vključuje pritisk na občutljiva področja za lajšanje bolečine. Tudi priporočena pogostost je odvisna od vaše občutljivosti na bolečino.

Miofascialna masaža

"Miofascialna sprostitvena masaža se osredotoča na sprostitev miofascialnega oziroma vezivnega tkiva, ki obdaja mišice. To sprostitev dosežemo z ročnim pritiskom, gnetenjem in gibanjem za lajšanje napetosti," pojasnjuje Gonzalez. Obstajajo različni načini za miofascialno masažo, na primer z uporabo penastih valjev ali rahlo raztezanje sklepov, mišic ali same kože. 

Masaža z vročimi kamni

Masaža z vročimi kamni v tretma vključuje gladke, ravne, segrete kamne, ki lahko pomagajo tudi pri lajšanju bolečin v vratu. "Toplota v splošnem skrbi za večjo prožnost kože in mišic," pravi Gonzalez. "To je zelo pomirjujoča tehnika, ki lahko poveča pretok krvi, lajša napetost in pomaga zmanjšati bolečino." Ta vrsta masaže morda ni najboljša, če imate določene težave, zlasti kožne bolezni, kot so rak, opekline, luskavica, ekcem ali akne, zato se pred razvajanjem posvetujte s svojim zdravnikom.

Raztezanje

Tudi raztezanje lahko bistveno omili bolečine v vratu, zato Gonzalez predlaga raztezanje pod nadzorom strokovnjakov. Usposobljen fizioterapevt vam bo predstavil vaje, ki vam bodo pomagale pri bolečinah. "Poudarek je na podaljšanju mišic, ki se lahko sčasoma skrajšajo zaradi pomanjkanja aktivnosti ali zaradi dejavnosti, ki se izvajajo nepravilno. Raztezanje mišic s pomočjo terapevta tako aktivira mišice, kakor tudi omogoča pravilno gibanje," pravi.

Preden se odločite za katero od tehnik, pa se posvetujte s svojim zdravnikom, ki vam bo glede na vašo situacijo najbolje svetoval, kaj bi bilo najbolj ustrezno za vas.